Τιμολόγια ρεύματος: Σύγκριση βάσει «χρώματος» – Οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για τα σταθερά 6μηνης διάρκειας - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2024

Τιμολόγια ρεύματος: Σύγκριση βάσει «χρώματος» – Οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για τα σταθερά 6μηνης διάρκειας


Το τοπίο στα τιμολόγια ρεύματος μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για την καθιέρωση των σταθερών ή μπλε χρώματος εξάμηνης διάρκειας αλλά και των μεικτών τιμολογίων επιδιώκει να ξεδιαλύνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Με ανακοίνωση της η ΡΑΑΕΥ κάνει γνωστό ότι ζήτησε διευκρινήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση».

Τα πολύχρωμα τιμολόγια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου και ο αυξημένος ανταγωνισμός που έφεραν στους παρόχους, έχει οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές.


Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια ώθησαν τις κυβερνήσεις να λάβουν διάφορα μέτρα για να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και να διατηρήσουν την οικονομική προσιτότητα των καταναλωτών, αναφέρει σε έρευνά της η ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT, η οποία σε συνεργασία με την αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας ,παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των τιμών λιανικής σε όλη την Ευρώπη σε μηνιαία βάση μέσω του έργου Household Energy Price Index (HEPI).
Τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς οι εθνικές αρχές εφάρμοσαν αρκετές μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, ενώ ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το νέο καθεστώς της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθιέρωσε το «ειδικό τιμολόγιο», υποχρεωτικό για όλους τους προμηθευτές. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι η τελική τιμή γίνεται γνωστή την 1η ημέρα κάθε μήνα, καθιστώντας την εύκολα συγκρίσιμη για τους καταναλωτές. Επιπλέον, έχουν οριστεί έγχρωμες ετικέτες για τις διάφορες κατηγορίες τιμολογίων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, αναφέρει η ανάλυση της VaasaETT.
Σύγκριση των πολύχρωμων τιμολογίων

Η ανάλυση της VaasaETT υπογραμμίζει ότι η φθηνότερη επιλογή που ήταν διαθέσιμη στην αγορά ήταν το κίτρινο τιμολόγιο, για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του. Η υπαγωγή σε αυτή την επιλογή, σε σύγκριση με τη φθηνότερη πράσινη, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2,5 ευρώ για τον πρώτο μήνα, ενώ η διαφορά ανέρχεται σε 8,3 ευρώ σε σύγκριση με τη φθηνότερη μπλε προσφορά.

Παρατηρείται ότι τα μεταβλητά τιμολόγια (κίτρινα) παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές τόσο στη μέθοδο υπολογισμού τους όσο και στην τελική τους τιμή, η οποία μεταφράζεται στο ευρύ φάσμα τιμών που προσφέρουν. Σε γενικές γραμμές, τα κίτρινα τιμολόγια παρουσίασαν κατά μέσο όρο υψηλότερη τιμή από τα πράσινα, ωστόσο υπήρχαν και φθηνότερες επιμέρους επιλογές. Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε 9 ευρώ λιγότερα για να επιλέξει τη φθηνότερη κίτρινη επιλογή, τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την ακριβότερη κίτρινη επιλογή. Το κύριο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την επιλογή τύπου τιμολογίου (χρώματος), ωστόσο, το γράφημα δείχνει ότι σημαντική εξοικονόμηση μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την επιλογή της καταλληλότερης προσφοράς εντός της ίδιας κατηγορίας τιμολογίου.

Τα πράσινα τιμολόγια παρουσίασαν τη μικρότερη διασπορά τιμών, καταδεικνύοντας την ελάχιστη διαφοροποίηση μεταξύ των προμηθευτών όσον αφορά την τιμολόγηση του ειδικού τιμολογίου. Δεδομένου ότι το πράσινο τιμολόγιο χρησιμεύει ως το κύριο μέσο για την εκ των προτέρων σύγκριση των προμηθευτών, η περιορισμένη διαφοροποίηση των τιμών μπορεί να αποδοθεί στην πρόθεση των προμηθευτών να προσφέρουν την πιο ανταγωνιστική τιμή εντός αυτής της κατηγορίας. Ενδεικτικά, η διαφορά μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου πράσινου τιμολογίου που προσέφεραν οι 3 μεγαλύτεροι προμηθευτές τον Ιανουάριο ήταν μόλις 1 ευρώ.

Τα τιμολόγια σταθερής τιμής (μπλε) βρίσκονται επί του παρόντος στο ανώτερο άκρο των προσφερόμενων τιμών, με τη φθηνότερη μπλε προσφορά να φτάνει σχεδόν το ακριβότερο επίπεδο κίτρινης προσφοράς. Αυτή η δυναμική τιμολόγησης είναι αποτέλεσμα των σταθερών τιμών που ενσωματώνουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου το οποίο οι καταναλωτές υποχρεούνται να καταβάλλουν στον προμηθευτή για να έχουν σταθερή τιμή παρά τις πιθανές διακυμάνσεις της χονδρικής αγοράς.

Συνήθως, οι προσφερόμενες συμβάσεις σταθερής τιμής τείνουν να είναι υψηλότερες κατά τη χειμερινή περίοδο, δεδομένου ότι οι τιμές χονδρικής είναι σχετικά υψηλές. Παρόλα αυτά, προσφέρουν σταθερότητα τιμών και προβλεψιμότητα, ενώ προστατεύουν τους καταναλωτές σε περιπτώσεις απροσδόκητης ανόδου της χονδρικής αγοράς.
Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο

Aλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών έφερε από 1η Φεβρουαρίου υπουργική απόφαση που τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Μετά την τροποποίηση του μέχρι πρότινος ισχύοντος πλαισίου, οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.

Εν τω μεταξύ, ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας που εφήρμοσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδηγούν σε αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος για το Φεβρουάριο.

Τα «πράσινα» τιμολόγια Φεβρουαρίου των προμηθευτών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Είναι ενδεικτικό ότι τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου κυμαίνονταν από 13,635 έως 19,8 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεκινούν από 11 λεπτά και κλιμακώνονται έως 17,82 σεντς.
Τιμολόγια ρεύματος: Οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για τα σταθερά 6μηνης διάρκειας

Μπλε τιμολόγια
Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του πελάτη, η διάρκεια σύμβασης προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

«Ως εκ τούτου», αναφέρει η ΡΑΑΕΥ, «οι προμηθευτές δύνανται να προσφέρουν σύμβαση προμήθειας μικρότερης διάρκειας του ενός έτους και όχι μικρότερης των έξι μηνών».

Πώς όμως χαρακτηρίζονται αυτά τα τιμολόγια και τι χρωματική σήμανση πρέπει να φέρουν;

Η ΡΑΑΕΥ επισημαίνει «τα προσφερόμενα ως άνω τιμολόγια φέρουν χρωματική σήμανση αναλόγως του τρόπου διαμόρφωσης της χρέωσης προμήθειας, δηλαδή όπως και τα αντίστοιχα δωδεκάμηνα προϊόντα».

Σημειωτέον ότι τα τιμολόγια με σταθερή χρέωση προμήθειας για 12 μήνες φέρουν μπλε χρωματική σήμανση. Άρα εφόσον και τα εξάμηνης διάρκειας έχουν σταθερή χρέωση τότε και αυτά ανήκουν στην κατηγορία των μπλε τιμολογίων.

Τα μεικτά τιμολόγια με κίτρινο χρώμα
Η ΡΑΑΕΥ κάνει γνωστό επίσης και τι ισχύει με τα μεικτά τιμολόγια, τα οποία καθιέρωσε με υπουργική απόφαση στις 31 Ιανουαρίου 2024 η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Προϊόντα που φέρουν μικτά χαρακτηριστικά εμπίπτουν στα κυμαινόμενα προϊόντα προμήθειας με κίτρινη χρωματική σήμανση διαφάνειας για τα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης».

Πρόκειται λοιπόν για προϊόντα τα οποία για ένα χρονικό διάστημα προσφέρουν σταθερή χρέωση και στη συνέχεια αυτή μετατρέπεται σε κυμαινόμενη.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως προκύπτει από τις διευκρινήσεις της ΡΑΑΕΥ, η διάρκεια της σταθερής χρέωσης θα πρέπει να είναι εξάμηνης διάρκειας. Και αν μετά ο πελάτης θέλει να αποχωρήσει δεν επιβαρυνθεί με ρήτρα.tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες