Αύξηση του κατώτατου μισθού: Τα σενάρια και ποια επιδόματα επηρεάζονται - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2024

Αύξηση του κατώτατου μισθού: Τα σενάρια και ποια επιδόματα επηρεάζονται


Στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η εισήγηση της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου. 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρότεινε αύξηση 4% έως 5%, δηλαδή 40 ευρώ, με την οποία ο κατώτατος μισθός θα αγγίξει 820 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να καταλήγει σε μια κάπως γενναιότερη αύξηση της τάξης των 50 ευρώ, δηλαδή 6,5%, για να φτάσει ο μισθός στα 830 ευρώ μεικτά από 1η Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση ο καθαρός μισθός θα ξεπεράσει το φράγμα των 700 ευρώ από 667 σήμερα. 

Θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα 
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάζονται 19 επιδόματα μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα αυξηθεί επίσης από 1η Απριλίου πάνω από τα 500 ευρώ. Οι εργοδότες ζητούν μείωση εισφορών και φόρων 

Το σενάριο έκπληξη 
Στο τραπέζι έχει βρεθεί και ένα σενάριο έκπληξη, που οδηγεί τον μισθό στα 840 ευρώ με αύξηση 60 ευρώ μεικτά και 50 ευρώ καθαρά, ωστόσο θα πρέπει να συνδυαστεί – λένε αναλυτές – με μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κάτι που είναι δημοσιονομικά δύσκολο. Η μείωση των εισφορών θα προχωρήσει – όπως έχει προγραμματιστεί – κατά μισή μονάδα του χρόνου και άλλη μισή μονάδα το 2027.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες