Τροφικές αλλεργίες: Αυτό είναι το σωτήριο φάρμακο για την εξάλειψή τους - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαρτίου 04, 2024

Τροφικές αλλεργίες: Αυτό είναι το σωτήριο φάρμακο για την εξάλειψή τους


Ένα συγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του άσθματος έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως ενέσιμη θεραπεία για ορισμένες τροφικές αλλεργίες δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους που δεν μπορούν να καταναλώσουν ομάδες τροφών ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάθουν αλλεργικό σοκ που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

Τί έδειξε μελέτη για τις τροφικές αλλεργίες

Η μελέτη που οδήγησε στην έγκριση δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και δείχνει πως η μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων καταπολεμά τις αλλεργικές αντιδράσεις στα 2/3 των ασθενών με τροφικές αλλεργίες μεταξύ αυτών τα φιστίκια, το γάλα και τα αυγά. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το συγκεκριμένο φάρμακο δεν απαλλάσσουν τους ασθενείς από τις αλλεργίες ή κάνουν ασφαλέστερη την κατανάλωση των τροφών αυτών σε μεγάλες ποσότητες, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μια σημαντική προστασία σε περίπτωση κατά λάθος κατανάλωσης.

«Αυτό το φάρμακο θα μειώσει το άγχος που έχουν οι ασθενείς καθημερινά για να μην φάνε έστω και από λάθος κάτι που θα τους δημιουργήσει αλλεργία», αναφέρει η Σάρον Κινθράτζα, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Οι τροφικές αλλεργίες δημιουργούνται όταν ο οργανισμός λανθασμένα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες των τροφών ως απειλή. Αρκετές από αυτές τις αλλεργίες εμπλέκουν έναν τύπο αντισώματος (μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τους εισβολείς), την ανοσοσφαιρίνη Ε ή IgE.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδρασαν του φαρμάκου σε 177 παιδιά και εφήβους σε 10 ιατρικά κέντρα σε όλες τις ΗΠΑ. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν αλλεργικοί στα φιστίκια και σε άλλα δύο τρόφιμα, όπως τα κάσιους τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αυγά, το γάλα και το σιτάρι.

Τα 2/3 των συμμετεχόντων λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με το βάρος τους και τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης στον οργανισμό τους, ενώ οι υπόλοιποι πήραν εικονικό φάρμακο (placebo).

Μετά από τέσσερις – πέντε μήνες θεραπείας και υπό στενή ιατρική επιτήρηση κάθε ένας από τους συμμετέχοντες έφαγε από μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης φιστικιού, ίση με αυτή που υπάρχει σε τέσσερα φιστίκια. Τα 2/3 των συμμετεχόντων που είχαν λάβει το φάρμακο δεν είχαν κανένα σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης, αλλά το 93% από εκείνους που πήραν το placebo εμφάνισαν αλλεργία.

Παρόμοια αποτελέσματα υπήρξαν και για τα υπόλοιπα τρόφιμα που δοκίμασαν οι συμμετέχοντας. Μοναδική εξαίρεση ήταν τα φιστίκια κάσιους καθώς μόλις το 41% προστατεύτηκε από το συγκεκριμένο φάρμακο, χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να είναι σε θέση να εξηγήσουν για ποιον λόγο συνέβη αυτό με τα κάσιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες