Γιατί οι Γάλλοι ζητούν να τους δανείσουμε… αντιαεροπορικά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024

Γιατί οι Γάλλοι ζητούν να τους δανείσουμε… αντιαεροπορικά


Φαίνεται πως τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα είναι περιζήτητα ανά τον κόσμο. Οι Ουκρανοί μας ζητούν να τους παραχωρήσουμε Patriot (αλλά δεν πρόκειται να τους δώσουμε για να μην δημιουργήσουμε κενό στην αεράμυνα), οι Σαουδάραβες μας ζήτησαν και αυτοί μια συστοιχία Patriot για να προφυλάξουν τις πετρελαιοπηγές τους από τα drones των Χούθι (τους δανείσαμε μία την οποία υποστηρίζουν στο Ριάντ 120 στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας). Μπορεί να μη χρειάστηκε ακόμα να ρίξει έστω και ένα βλήμα, αλλά όπως λένε οι Σαουδάραβες θεωρούν την συστοιχία Patriot απαραίτητη για την ασφάλειά τους. Έτσι και εμείς παρατείναμε την παραμονή του Patriot έως τον Νοέμβριο.

Τώρα έρχονται οι Γάλλοι και μας ζητούν να τους δανείσουμε ένα αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο αυτοί μας το είχαν πουλήσει, γιατί λένε το χρειάζονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δυο λόγια οι Γάλλοι ζητούν από εμάς τη μεταφορά αντιαεροπορικής συστοιχίας στο Παρίσι για την κάλυψη του εναέριου χώρου της πόλης στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα πιθανόν να πείτε οι Γάλλοι που κατασκευάζουν προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, δεν διαθέτουν δικά τους για την αεράμυνα του Παρισιού. Διαθέτουν, πλην όμως αρκετά από αυτά τα έδωσαν, λένε οι πληροφορίες, στην Ουκρανία.


Ζήτησαν συγκεκριμένα το αντιαεροπορικό CROTALE NG/GR το οποίο είχε εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Πρόκειται για ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα που οι Γάλλοι θα το εγκαταστήσουν έξω από το γήπεδο όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων. Το γαλλικό αίτημα για την χορήγηση αντιαεροπορικού εξετάζεται θετικά από την ελληνική κυβέρνηση και ας μη ήρθε ο Μακρόν στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

«Εφόσον ζητηθεί, αυτό θα γίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εφόσον δεν επηρεάζει την άμυνα της χώρας» δήλωσε για το γαλλικό αίτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες