Οι μεγάλοι νικητές World Press Photo 2024 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 20, 2024

Οι μεγάλοι νικητές World Press Photo 2024


Μπορεί το φωτορεπορτάζ να περνά φάση αμφιβολιών και αξιοπιστίας λόγω fake news, καθώς και να επηρεάζεται από την κρίση στον χώρο του παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τύπου, όμως παραμένει ψηλά στην κλίμακα ενδιαφερόντων του κοινού και δείχνει σημάδια αντοχής, ακόμη και στη δύσκολη εποχή μας. Ο θεσμός των World Photo Awards περιβάλλει με το κύρος το φωτορεπορτάζ εδώ και σχεδόν 70 χρόνια. Ήταν το 1955 μερικά χρόνια μετά τον ΒΠΠ όταν το σωματείο των Ολλανδών φωτορεπόρτερ είχε τη φαεινή ιδέα να μετατρέψει σε διεθνή το διαγωνισμό Zilveren Camera. Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν μόνον 42 ρεπόρτερ από ένδεκα χώρες.Φέτος πήραν μέρος 3851 δημιουργοί από 130 χώρες με 61.062 εικόνες. Οι μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν ανάμεσα στους 24 περιφερειακούς νικητές.

Φωτογραφία ανοίγματος: Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg | World Press Photo Long-Term Project Award

Φωτ.: Mohammed Salem, Palestine, Reuters | World Press Photo of the Year

Ο φωτογράφος Mohammed Salem του πρακτορείου Reuters διακρίθηκε με τον τίτλο “WPP Photo of the Year” με μια σκληρή εικόνα θανάτου και απόγνωσης απέδωσε τη φρίκη και τον αποτροπιασμό του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Απεικονίζει την 36χρονη Abu Maamar να αγκαλιάζει το σαβανωμένο κορμί της μόλις πεντάχρονης ανεψιάς της που είχε σκοτωθεί μαζί με τη μητέρα της από ισραηλινό πύραυλο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος ρεπόρτερ είχε βραβευτεί το 2010 για παρόμοιες θλιβερές εικόνες καταστροφών που πλήττουν αμάχους με βόμβες φωσφόρου κατά κατοίκων της πολύπαθης Γάζας.
Φωτ.: Lee-Ann Olwage, South Africa, for GEO | World Press Photo Story of the Year



Tο βραβείο WPP Photo Story of the Year, απονεμήθηκε στη Nοτιοαφρικανή Lee Ann Olwage για τη δουλειά της πάνω στο θέμα της άνοιας ηλικιωμένων και το κοινωνικό στίγμα που ταλανίζει τις οικογένειές τους, αλλά και του σεβασμού και των άλλων οικογενειακών δεσμών που κρατούν ενωμένη την πυρηνική οικογένεια.Φωτ.: Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg | World Press Photo Long-Term Project Award

Tη διάκριση WPP Long Term Project κέρδισε ο Alejandro Cegarra με τη δουλειά του “Τhe Two Walls” πάνω στο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις ΗΠΑ από τα σύνορα του Μεξικού όπου χιλιάδες πρόσφυγες από τη Νότια και Κεντρική Αμερική προσπαθούν να διασχίσουν καθημερινά τα σύνορα. Ο Cegarra άντλησε έμπνευση από την ίδια την προσωπική του ιστορία, εφόσον και ο ίδιος κατέφυγε από τη Βενεζουέλα στο Μεξικό το 2017.
Φωτ.: Julia Kochetova, Ukraine | World Press Photo Open Format Award

To βραβείο ανοικτής κατηγορίας απέσπασε η Julia Kochetova για την μοντέρνα προσέγγισή της στις πολεμικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, με τον τίτλο “War is Personal” όπου συνδυάζει multimedia από φωτογραφίες, μουσική, audio clips και εικονογράφηση για να αποδώσει τον ανθρώπινο παράγοντα.
Ο διευθυντής World Press Photo Joumana Zein Khoury τόνισε ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος ήδη έχει καταβάλει απιστευτο τίμημα αίματος φέτος όπου 95 φωτογράφοι, δημοσιογράφοι και γενικά άνθρωποι του τύπου έχουν χάσει τη ζωή της στο Πόλεμο της Μέσης Ανατολής ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, 90 Παλαιστίνιοι, δύο Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι. O J.Z.Khoury δήλωσε σχετικά: “Ο χώρος εργασίας, για το φωτορεπόρτερ, μπορεί να είναι επικίνδυνος. Σε αντίθεση με άλλους δημοσιογράφους, οι φωτορεπόρτερ πρέπει να βρίσκονται εκεί που συμβαίνει η είδηση – που μπορεί να είναι μια εμπόλεμη ζώνη, μια ανθρωπιστική καταστροφή ή κάπου όπου τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν είναι ευπρόσδεκτα. Το περιφερειακό μας μοντέλο μας φέρνει επίσης όλο και περισσότερο σε επαφή με φωτογράφους που εργάζονται και ζουν σε μέρη που είναι επικίνδυνα. Πολλοί εργάζονται στην πρώτη γραμμή χωρίς υποστήριξη. Εργαζόμαστε μαζί με άλλες οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου για να συμβάλουμε στη βελτίωση αυτής της πραγματικότητας”.


by περιοδικό ΦΩΤΟγράφος in Καλλιτεχνικά Νέα, Νέα
Tags: World Press Photo 2024, Οι μεγάλοι νικητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες