Μουσείο της Ανατολικής Βοημίας
Δύο πεζοπόροι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, βρήκαν τυχαία μια μεταλλική κασετίνα γεμάτη χρυσό σε μονοπάτι του όρους Κρκονόσε. Το πολύτιμο εύρημα, που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, προκαλεί απορίες για την προέλευσή του, ενώ μεταφέρθηκε άμεσα στο Μουσείο της Ανατολικής Βοημίας.
Ένα ασυνήθιστο και μυστηριώδες εύρημα ήρθε στο φως στα βουνά Κρκονόσε στη βορειοανατολική Τσεχία, όταν δύο πεζοπόροι — που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους — βρέθηκαν μπροστά σε μια αλουμινένια κασετίνα, μισοθαμμένη σε βραχώδη τοίχο του δάσους. Μέσα της, έκρυβε 10 χρυσά βραχιόλια, 17 θήκες για πούρα, μια πουδραριστήρα, μια χτένα και συνολικά 598 χρυσά νομίσματα.
Οι πεζοπόροι παρέδωσαν αμέσως τον θησαυρό στο Μουσείο της Ανατολικής Βοημίας στην πόλη Χράντετς Κράλοβε, σύμφωνα με τον Μίροσλαβ Νόβακ, επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου.
Χρονικά όρια και θεωρίες
Ένα από τα νομίσματα φέρει την ημερομηνία 1921, γεγονός που καθιστά βέβαιο ότι ο θησαυρός δεν είναι παλαιότερος από έναν αιώνα. Ο Νόβακ θεωρεί πιθανή τη σύνδεση με την περίοδο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή το 1945, όταν οι Γερμανοί εγκατέλειπαν τις περιοχές. Ωστόσο, η Μέρι Χάιμαν, καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, επισημαίνει ότι αν ο θησαυρός είχε κρυφτεί το 1945, θα περιλάμβανε και πιο πρόσφατα νομίσματα.
Η απουσία τοπικών νομισμάτων εντείνει το μυστήριο. Σύμφωνα με τον Βόιτεχ Μπράντλε, νομισματολόγο του μουσείου, τα νομίσματα είναι κατά το ήμισυ βαλκανικής προέλευσης και κατά το ήμισυ γαλλικής, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα γερμανικό ή τσεχοσλοβακικό. Μερικά φέρουν χαράγματα από τη Γιουγκοσλαβία της δεκαετίας του ’20 και ’30, ένδειξη ότι ενδεχομένως ταξίδεψαν από τα Βαλκάνια προς τη Βοημία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μερικές τοπικές θεωρίες συνδέουν τον θησαυρό με πλούσιες οικογένειες της περιοχής, όπως οι Σβέρτς-Σπορκ, ιδιοκτήτες του μεγαλοπρεπούς κτήματος Κουκς. Άλλοι πιστεύουν πως πρόκειται για πολεμική λεία των Τσεχοσλοβάκων λεγεωνάριων.

Ορισμένα από τα κιβώτια πούρων είναι ακόμη κλειστά και η ακριβής σύνθεση του μετάλλου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.Μουσείο της Ανατολικής Βοημίας
Αρχαιολογικό και κοινωνικό ενδιαφέρον
Το μεταλλικό βάρος των νομισμάτων φτάνει τα 3,7 κιλά, με εκτιμώμενη χρηματική αξία περίπου 360.000 δολάρια. Η ιστορική εκτίμηση συνεχίζεται, ενώ δύο από τις θήκες για πούρα παραμένουν ακόμα σφραγισμένες. Οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν έντονο ενδιαφέρον, κατακλύζοντας το μουσείο με φήμες που ίσως βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση της προέλευσης.
Ο Νόβακ υπενθυμίζει ότι τέτοια ευρήματα είναι σπάνια: μόλις δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, είχε βρεθεί πριν από δέκα χρόνια θησαυρός 2.700 αργυρών νομισμάτων του 12ου αιώνα. Η μαζική αποχώρηση κατοίκων τον 20ό αιώνα έχει αφήσει πολλές εγκαταλελειμμένες φάρμες στην περιοχή, καθιστώντας τέτοιες ανακαλύψεις πιθανά πιο συχνές στο μέλλον.

Κανένα από τα νομίσματα δεν είναι από την περιοχή, κάτι που έχει προβληματίσει τους επιμελητές του μουσείου.Μουσείο της Ανατολικής Βοημίας
Τι θα γίνει με τον θησαυρό;
Με βάση την τσεχική νομοθεσία, όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στην τοπική διοίκηση από τη στιγμή της ανακάλυψής τους. Ωστόσο, οι ανακαλύπτες δικαιούνται οικονομική αποζημίωση ανάλογα με την αξία του μετάλλου ή την ιστορική σημασία.
Μέχρι τότε, τα ευρήματα θα υποβληθούν σε περαιτέρω ανάλυση και θα ενταχθούν στη συλλογή του μουσείου. Μια μικρής κλίμακας έκθεση έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι ίσως τότε δοθούν και οι απαντήσεις σε ένα χρυσαφένιο αίνιγμα που κρατά σε αγωνία μια ολόκληρη περιοχή.
Hikers find mysterious stash of gold hidden on a mountain trail
Στέλιος Παπαγρηγορίου - CNN Greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου