2025 Asim Tanveer/AP Photo
Την πιο εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών κατά του γειτονικού της Πακιστάν πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης (06/05) η Ινδία, εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα κατά εννέα στόχων, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις.
Η επίθεση, η οποία φέρνει τις δύο πυρηνικά εξοπλισμένες γειτονικές χώρες σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση, έρχεται ως απάντηση στη φονική επίθεση εναντίον τουριστών στο ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, επρόκειτο για “πλήγματα ακριβείας σε υποδομές τρομοκρατών” και παρότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ακριβείς τοποθεσίες, διευκρινίστηκε ότι οι στόχοι βρίσκονταν και στο τμήμα της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ που διοικεί το Πακιστάν. Και οι δύο χώρες διεκδικούν το Κασμίρ και η καθεμία ελέγχει μέρος της περιοχής.
Η ίδια ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι δεν επλήγησαν πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ τονίστηκε πως η επιχείρηση ήταν “στοχευμένη, μετρημένη και μη κλιμακούμενη“.

Στρατιώτες φρουρούν κτίριο τζαμιού που υπέστη ζημιές από ινδική πυραυλική επίθεση κοντά στη Μουζαφαραμπάντ, την πρωτεύουσα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν 2025 M.D. MUGHAL/AP PHOTO
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI, που διατηρεί στενή σχέση με την ινδική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι παρακολουθούσε τη στρατιωτική επιχείρηση καθ’ όλη τη διάρκειά της τη νύχτα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα χτυπήματα στους εννέα στόχους θεωρούνται “επιτυχημένα”.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ χαρακτήρισε τα χτυπήματα της Ινδίας “πράξη πολέμου” και δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η χώρα του είχε “κάθε δικαίωμα να απαντήσει δυναμικά και… πράγματι δίνεται μια ισχυρή απάντηση”.

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα ενάντια των ινδικών πυραυλικών επιθέσεων, στο Χαϊντεραμπάντ του Πακιστάν 2025 PERVEZ MASIH/AP PHOTO
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν, Άχμεντ Σαρίφ Τσόντρι, δήλωσε ότι η Ινδία εξαπέλυσε 24 πλήγματα σε έξι περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε άμαχοι, σκοτώθηκαν και 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν, είπε, προσθέτοντας ότι δύο παιδιά ηλικίας τριών και 16 ετών ήταν μεταξύ των νεκρών.
Ο Τσόντρι, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (07/05) στο πρακτορείο Reuters ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατέρριψαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τρία γαλλικής κατασκευής Rafale, ένα ρωσικό SU-30 και ένα MiG-29.

Καπνός βγαίνει από συντρίμμια αεροσκάφους κοντά στο Akhnoor στα περίχωρα του Jammu, στην Ινδία 2025 CHANNI ANAND/AP PHOTO
Την ίδια στιγμή, το κρατικό δίκτυο PTV μετέδωσε ότι το πακιστανικό πυροβολικό βάλλει κατά του ινδικού Κασμίρ.
Η σύγκρουση οξύνθηκε μετά τη δολοφονική επίθεση στην περιοχή Παλγκάμ εναντίον 25 Ινδών πολιτών και έναν υπήκοο Νεπάλ σε τουριστική τοποθεσία του ινδικού Κασμίρ. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεσμεύτηκε να “εντοπίσει και να τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη” που ευθύνεται για την επίθεση, η οποία σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η αστυνομία του Κασμίρ ανακοίνωσε ότι αναζητεί τρεις υπόπτους, μεταξύ των οποίων δύο πολίτες Πακιστάν, σε σχέση με την επίθεση, συνδέοντάς τους με την εξτρεμιστική οργάνωση Lashkar-e-Taiba, που είναι υπεύθυνη και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008. Το Πακιστάν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και έχει ζητήσει ανεξάρτητη διερεύνηση.
Σε απάντηση στην επίθεση στο Παλγκάμ, η Ινδία ανέστειλε μία κρίσιμη συνθήκη για την κατανομή των υδάτων του ποταμού Ινδού, ενώ οι δύο χώρες υποβάθμισαν απότομα τις διπλωματικές τους σχέσεις, έκλεισαν τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια και ανέστειλαν εμπορικές και αεροπορικές συνδέσεις.

Ένας αστυνομικός και σωστικά συνεργεία στο σημείο ινδικής πυραυλικής επίθεσης, στο Muridke, μια πόλη στην επαρχία Punjab του Πακιστάν 2025 K.M. CHAUDARY/AP PHOTO
Η “Επιχείρηση Sindoor”
Η ινδική επιχείρηση κατά πακιστανικών στόχων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης φέρει την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Sindoor“, μία αναφορά που παραπέμπει στο κόκκινο σημάδι, παραδοσιακό ινδουιστικό σύμβολο του γάμου, που φορούν οι παντρεμένες Ινδές στη χωρίστρα των μαλλιών τους.
Μια φωτογραφία ενός ζευγαριού που έκανε μήνα του μέλιτος και δέχθηκε επίθεση στο Παλγκάμ, με τη σύζυγο να γονατίζει δίπλα στο άψυχο σώμα του συζύγου της, κοινοποιήθηκε ευρέως στην Ινδία μετά την επίθεση προκαλώντας έντονη συναισθηματική φόρτιση.
πιθανή πακιστανική αντίδραση, οι ινδικές αρχές είχαν ήδη ζητήσει πανεθνική άσκηση ετοιμότητας και πολιτικής προστασίας, μία ημέρα πριν από τα νυχτερινά πλήγματα.
Προβλέποντας μια πιθανή στρατιωτική απάντηση από το Πακιστάν, την Τρίτη, πριν από τα ολονύκτια χτυπήματα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας διέταξε μια πανεθνική άσκηση ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαρίφ, συγκάλεσε για το πρωί της Τετάρτης έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στον απόηχο των ινδικών αεροπορικών πληγμάτων.

Ινδός στρατιώτης στις όχθες της λίμνης Νταλ στο Σριναγκάρ, στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ 2025 MUKHTAR KHAN/AP PHOTO
Η χώρα έχει ήδη κλείσει τον εναέριο χώρο της, ενώ σχολεία παραμένουν κλειστά στο πακιστανικό Κασμίρ, στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και σε ολόκληρη την Παντζάμπ, την πολυπληθέστερη επαρχία με περισσότερους από 120 εκατομμύρια κατοίκους.
“Θα υπάρξει κάποια μορφή αντίποινων από το Πακιστάν μέσα στις επόμενες ώρες“, δήλωσε ο Ινδός αναλυτής διεθνών σχέσεων C. Raja Mohan, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις, στις οποίες αναμένεται να εμπλακούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσιγκτον, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Ινδία όσο και με το Πακιστάν, έχει καλέσει τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις “ντροπή” ευελπιστώντας η σύγκρουση να λήξει το συντομότερο δυνατόν.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε “λυπηρή” τη στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας κατά του Πακιστάν, με το Πεκίνο να ζητά αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, καλώντας τις να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση.
Τι συμβαίνει στο Κασμίρ – Το χρονικό των συγκρούσεων
Το Κασμίρ είναι διαιρεμένο ντε φάκτο ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ινδία ελέγχει περίπου το 55% της περιοχής, κυρίως το Τζαμού, το Κασμίρ και το Λαντάκ. Το Πακιστάν ελέγχει περίπου το 35%, γνωστό ως Αζάντ Κασμίρ και την περιοχή Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν. Ένα μικρότερο τμήμα (περίπου 10%) βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο, γνωστό ως Aksai Chin, το οποίο παραχωρήθηκε από το Πακιστάν στην Κίνα, ωστόσο η Ινδία δεν το αναγνωρίζει.
Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν διαμορφώνονται εδώ και δεκαετίες μέσα από συγκρούσεις, επιθετική διπλωματία και αμοιβαία καχυποψία, με επίκεντρο τις ανταγωνιστικές τους διεκδικήσεις στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή των Ιμαλαΐων, το Κασμίρ.
Το 1999, αντάρτες υποστηριζόμενοι από το Πακιστάν – μαζί με Πακιστανούς στρατιώτες – κατέλαβαν ινδικές θέσεις στην παγωμένη ορεινή περιοχή Κάργκιλ. Ο ινδικός στρατός αντέδρασε και η σύγκρουση κράτησε δέκα εβδομάδες, με απολογισμό τουλάχιστον 1.000 νεκρούς. Η μάχη σταμάτησε μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ.
Το 2008, ένοπλοι της πακιστανικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba εξαπέλυσαν πολύνεκρη επίθεση στη Μουμπάι, σκοτώνοντας 166 ανθρώπους. Η Ινδία κατηγόρησε την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών για ανάμειξη – ισχυρισμός που η Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε.
Το 2019, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 40 Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ, οδηγώντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Η Ινδία απάντησε με αεροπορική επίθεση σε στρατόπεδο ανταρτών εντός του Πακιστάν. Το Πακιστάν ανταπέδωσε με δικές του αεροπορικές επιδρομές, κατέρριψε ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος και συνέλαβε τον πιλότο, τον οποίο αργότερα απελευθέρωσε.
Λίγους μήνες μετά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αφαίρεσε το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ και επέβαλε σκληρά μέτρα ασφαλείας. Έκτοτε, η Ινδία διατηρεί την τάξη στην περιοχή μέσω εκτεταμένης στρατιωτικής παρουσίας, περιορίζοντας έντονα τη διαφωνία, τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου.
Ένοπλοι αντάρτες στο Κασμίρ αντιστέκονται στη διοίκηση του Νέου Δελχί εδώ και δεκαετίες, με πολλούς μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής να στηρίζουν το αίτημα των ανταρτών για ένωση του Κασμίρ με το Πακιστάν ή για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, όπως σημειώνει το AP. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει τη βία, κάτι που η Ισλαμαμπάντ αρνείται. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αντάρτες και μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου