Η πρώτη κλινική δοκιμή που διερεύνησε αν το ψυχεδελικό φάρμακο που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, έχει δώσει συναρπαστικά και απροσδόκητα αποτελέσματα -σε πρώιμο στάδιο-, σύμφωνα με επιστήμονες.
Δώδεκα ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ψιλοκυβίνη σε ελεγχόμενο περιβάλλον ανέφεραν βελτίωση της διάθεσης, της γνωσιακής και της κινητικής λειτουργίας που διήρκεσαν για μήνες.
Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που σημαίνει ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για μια μεγαλύτερη δοκιμή με τη συμμετοχή 100 επιπλέον ασθενών.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 25.000 έως 30.000 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ και παρουσιάζει αυξητική τάση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Η παγκόσμια εκτίμηση για το 2023 ήταν περίπου 1,51 ανά 1.000 κατοίκους, με τον αριθμό των ασθενών να αναμένεται να φτάσει παγκοσμίως στα 12 εκατομμύρια έως το 2040 .
Τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν τρόμο, προβλήματα μνήμης, κατάθλιψη και άγχος.
Προκαλείται από απώλεια νευρικών κυττάρων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Αυτό οδηγεί σε μείωση της δοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που είναι βασική για τη ρύθμιση της κίνησης.
«Βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά αυτή η πρώτη μελέτη ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας», δήλωσε η Δρ Ellen Bradley, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και κύρια συγγραφέας της μελέτης.
«Ήταν απροσδόκητο το γεγονός ότι οι ασθενείς παρουσίασαν πραγματική βελτίωση στη κινητική τους λειτουργία και στις γνωστικές τους επιδόσεις. Αυτά ήταν σίγουρα συναρπαστικά προκαταρκτικά ευρήματα, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για μια μικρή πιλοτική μελέτη. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα ακόμα», εξήγησε η ίδια
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuropsychopharmacology, θεωρείται η πρώτη φορά που ένα ψυχεδελικό φάρμακο δοκιμάστηκε σε άτομα με νευροεκφυλιστική διαταραχή.
Συμμετείχαν 12 άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Πάρκινσον και μέση ηλικία 63 ετών. Τους χορηγήθηκαν δύο σχετικά υψηλές δόσεις ψιλοκυβίνης: 10 mg και 25 mg δύο εβδομάδες αργότερα, παράλληλα με ψυχοθεραπεία.
Κατά τη διάρκεια της επίδρασης του φαρμάκου, αναφέρθηκαν ναυτία, άγχος και αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά αυτές οι παρενέργειες δεν ήταν αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτήσουν ιατρική φροντίδα.
Στις επακόλουθες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μία εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες μετά τις συνεδρίες χορήγησης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική βελτίωση της διάθεσης και της κινητικής λειτουργίας, πολύ πέρα από την περίοδο κατά την οποία η ψιλοκυβίνη παρέμενε στον οργανισμό τους.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το πώς το παραισθησιογόνο φάρμακο μπορεί να βοήθησε. Η βελτίωση της διάθεσης μπορεί να ενθάρρυνε τους ασθενείς να γίνουν πιο κοινωνικοί και να κινηθούν περισσότερο, οδηγώντας σε περαιτέρω βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Εναλλακτικά, τα αποτελέσματα της ψιλοκυβίνης στη φλεγμονή του εγκεφάλου και η ικανότητά της να διεγείρει τη νευροπλαστικότητα — την ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να δημιουργεί νέες νευρικές συνδέσεις — μπορεί να παίζουν πιο άμεσο ρόλο.
Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι το φάρμακο δεν έδειξε εμφανή σημάδια βλάβης. «Οι ασθενείς της μελέτης μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία με υψηλή δόση ψιλοκυβίνης χωρίς σοβαρές παρενέργειες», δήλωσε h Bradley.
«Αυτό ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό, καθώς ανησυχούσαμε για τους κινδύνους των ψυχεδελικών ουσιών για τα άτομα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τα καθησυχαστικά δεδομένα ασφάλειας μας δίνουν το πράσινο φως για να προχωρήσουμε».
Η ευρύτερη δοκιμή χρηματοδοτείται από έναν ανώνυμο δωρητή και το Ίδρυμα Michael J. Fox για την Έρευνα της Νόσου του Πάρκινσον.
«Είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό επόμενο βήμα», είπε. «Θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ψιλοκυβίνη σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον και επίσης να συλλέξουμε πολυτροπικά βιολογικά δεδομένα — από εγκεφαλική διέγερση, απεικόνιση, εξετάσεις αίματος — που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ακριβώς πώς η ψιλοκυβίνη επηρεάζει διάφορες πτυχές της νόσου του Πάρκινσον».
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιταχύνει πραγματικά την πρόοδο προς νέες θεραπείες για τους ασθενείς μας. Η κοινότητα των ασθενών με Πάρκινσον έχει υποστηρίξει απίστευτα αυτή την έρευνα και θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», καταλήγουν οι ειδικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου