Η ημερομηνία μιας επερχόμενης παγκόσμιας συσκότισης
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει αρχίσει να αποκτά ρόλο σε σημαντικούς τομείς, αλλά όταν επιχειρεί να κάνει προβλέψεις, και μάλιστα για καταστροφικά γεγονότα, οι αντιδράσεις δεν είναι πάντα ενθουσιώδεις.
Κάπως έτσι είναι και η περίπτωση ενός ερωτήματος που τέθηκε σε ένα AI και αφορούσε στο πότε θα συμβεί η επόμενη παγκόσμια διακοπή ρεύματος.
Η απάντηση εξέπληξε πολλούς: η τεχνητή νοημοσύνη όρισε την 27η Απριλίου 2027 ως ημερομηνία υποτιθέμενης διακοπής ρεύματος σε πλανητική κλίμακα. Τα δεδομένα, χωρίς καμία επιστημονική ή τεχνική υποστήριξη, έγιναν γρήγορα viral και δημιούργησαν θεωρίες συνωμοσίας, φόβο και αστεία. Αλλά πόσο αληθινό είναι ένα τέτοιο σενάριο;
Τι «προέβλεψει» η τεχνητή νοημοσύνη για το επερχόμενο μπλακάουτ;
Το ερώτημα προέκυψε από έναν χρήστη που χρησιμοποίησε ένα εργαλείο AI για να ρωτήσει σχετικά με την πιθανότητα ολικής διακοπής ρεύματος. Στην απάντησή της, η τεχνητή νοημοσύνη ισχυρίστηκε ότι η 27η Απριλίου 2027 θα μπορούσε να είναι η ημερομηνία ενός «παγκόσμιου μπλακ άουτ που θα επηρέαζε ταυτόχρονα πολλές ηπείρους».
Δεν προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες αιτίες: μόνο μια αόριστη αναφορά σε παράγοντες όπως η κατάρρευση των υποδομών, οι συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις, οι ηλιακές καταιγίδες ή οι βλάβες στα διασυνδεδεμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το μοντέλο προειδοποίησε ωστοσο πως επρόκειτο για μία μη επαληθευμένη πρόβλεψη.
Παρ ‘όλα αυτά, οι πληροφορίες άρχισαν να κυκλοφορούν σε κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες βίντεο, όπου ορισμένοι χρήστες το ερμήνευσαν ως πραγματική προειδοποίηση.
Είναι δυνατή μια παγκόσμια συσκότιση ρεύματος;
Οι ειδικοί το θεωρούν εξαιρετικά απίθανο. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας είναι διασυνδεδεμένα και ότι υπάρχουν τρωτά σημεία – όπως έχει παρατηρηθεί με κυβερνοεπιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στο παρελθόν – η ιδέα ενός ταυτόχρονου παγκόσμιου μπλακ άουτ στερείται σταθερής τεχνικής βάσης.
Επιπλέον, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν ανά περιοχή και διαθέτουν μηχανισμούς απομόνωσης που εμποδίζουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση ενός σφάλματος. Ούτε καν ακραία ηλιακά φαινόμενα, όπως οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, δεν θα επηρέαζαν ολόκληρο τον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο. Το πιο πιθανό σενάριο σε ένα σενάριο ενεργειακής κρίσης θα ήταν μια κατάρρευση ανά ζώνες, αλλά όχι το απόλυτο και συγχρονισμένο σκοτάδι.
Γιατί αυτές οι προβλέψεις γίνονται viral;
Οι αποκαλυπτικές προβλέψεις της τεχνητής νοημοσύνης διεγείρουν την περιέργεια και τον φόβο, αλλά υπογραμμίζουν επίσης ένα βαθύτερο κοινωνικό φαινόμενο: τη δυσπιστία στις υποδομές, τον φόβο για το άγνωστο και τον αντίκτυπο των σκανδαλοθηρικών συζητήσεων στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Αν και εργαλεία όπως το ChatGPT, το Gemini ή το Copilot μπορούν να προσομοιώσουν συνομιλίες και ακόμη και να κάνουν εικασίες, δεν έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν το μέλλον. Η λειτουργία του βασίζεται σε στατιστικά πρότυπα και όχι στην πρόσβαση σε μελλοντικές πληροφορίες. Επομένως, όταν τους ζητείται μια πρόβλεψη, μπορούν μόνο να κατασκευάσουν μια υποθετική απάντηση με βάση αυτό που είναι ήδη γνωστό. Ο κίνδυνος έγκειται στο να εκλάβουμε αυτές τις λύσεις ως απόλυτες αλήθειες. Όπως και σε αυτή την περίπτωση, όπου ένα απλό ερώτημα οδήγησε σε θεωρίες σχετικά με την κατάρρευση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου