Επιδεινώνονται οι χρόνιες ελλείψεις νερού στη Γάζα καθώς η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ που διευρύνεται, προκαλεί νέα κύματα εκτοπισμού – και οι μονάδες αφαλάτωσης και υγιεινής ξεμένουν από καύσιμα. Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συνεργάτες του προειδοποιήσαν ότι, χωρίς άμεσες παραδόσεις καυσίμων, είναι πιθανό να κλείσουν πλήρως οι εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μέρες αφότου το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό της βοήθειας στις αρχές Μαρτίου -ο οποίος μόλις τώρα χαλαρώνει -έκοψε επίσης τις γραμμές ηλεκτροδότησης προς τις κύριες μονάδες αφαλάτωσης, μια ζωτική πηγή υδροδότησης για τους κατοίκους της Γάζας. Είπε ότι αυτά τα βήματα έγιναν για να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους που κρατά.
Παρόλο που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει τώρα την είσοδο βασικών προμηθειών στη Γάζα, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμπεριλάβει καύσιμα. Περιορισμένη ποσότητα πόσιμου νερού υπάρχει στα δεκάδες φορτηγά του ΟΗΕ που έχουν εισέλθει στη Λωρίδα – με τις προμήθειες να μην έχουν ακόμη διανεμηθεί.
Ασθένειες από το μολυσμένο νερό
Γονείς έχουν δηλώσει στο BBC ότι κατά τη διάρκεια των 19 μηνών πολέμου, τα παιδιά τους έχουν συνηθίσει να πίνουν αλμυρό νερό – με τους γιατρούς να λένε ότι έχουν παρατηρήσει αύξηση στα σοβαρά νεφρικά προβλήματα ως αποτέλεσμα. «Συχνά το νερό αποδεικνύεται μισό γλυκό [φρέσκο], μισό αλμυρό», δήλωσε ο Ραίντ αλ Ζαχάρνε, πατέρας τεσσάρων παιδιών στο Χαν Γιουνίς, ο οποίος, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας, βασίζεται πλέον σε νερό που παραδίδεται με φορτηγά.
«Ξέρουμε ότι είναι μη πόσιμο νερό και εξακολουθούμε να το πίνουμε», συνέχισε. «Είχαμε πόνο στο στομάχι και διάρροια, αλλά το ανεχόμαστε. Τι να κάνουμε; Πρέπει να πιούμε νερό. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».
Ο Jonathan Crickx της UNICEF είπε ότι η παραγωγή στην περιοχή είχε μειωθεί κατά 80% μετά την πρόσφατη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, μια μονάδα αφαλάτωσης στη νότια Γάζα, εξακολουθούσε να παράγει χιλιάδες λίτρα την ημέρα.«Το πρόβλημα είναι ότι για να παράγουμε νερό χρειαζόμαστε τώρα καύσιμα», είπε «Και στη συνέχεια πρέπει να μεταφέρουμε το νερό με φορτηγά στις διάφορες κοινότητες».
Ενώ ορισμένα φορτηγά καθώς και καροτσάκια με γαϊδούρια συνέχισαν να διανέμουν νερό τις τελευταίες ημέρες, η κλιμάκωση της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ και τα νέα κύματα εκτοπισμού – που επηρεάζουν περίπου 140.000 ανθρώπους στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λωρίδας – το έχουν κάνει ακόμη πιο δύσκολο.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις καυσίμων. Στη βόρεια Γάζα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα καύσιμα αυτή τη στιγμή και μόνο η μισή απαραίτητη προμήθεια παραλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ώρες λειτουργίας των πηγαδιών έχουν μειωθεί περαιτέρω, ενώ αναμένονται πλήρεις διακοπές λειτουργίας.
Στη νότια Γάζα οι εταιρείες ύδρευσης του ΟΗΕ δεν έχουν λάβει καύσιμα, αν και χρειάζονται 140.000 λίτρα καυσίμων την εβδομάδα για να λειτουργήσουν. Αυτό έχει οδηγήσει τις εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο.
Οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι προσπαθούν καθημερινά να ανακτήσουν καύσιμα από αποθέματα σε περιοχές όπου απαιτείται να συντονιστούν με τις ισραηλινές αρχές, όπως η Ράφα – η οποία αποτελεί κύριο επίκεντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτές εξακολουθούν να μην τους παρέχονται.
Δεν έχουν επιτραπεί νέα καύσιμα στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ επέβαλε τον πλήρη αποκλεισμό του στις 2 Μαρτίου. Ένας νεφρολόγος στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, ο Δρ αλ Γάζι δήλωσε στο BBC ότι βλέπει περισσότερους ασθενείς με νέες λοιμώξεις και παθήσεις που προκαλούνται από μολυσμένο νερό και πόσιμο νερό με υψηλή συγκέντρωση άλατος.
«Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά τα κρούσματα είναι αισθητά υψηλότερα μεταξύ των παιδιών», είπε. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η έλλειψη νερού και η κακή ποιότητα των προμηθειών στη Γάζα συνέβαλαν σε σχετικά υψηλό αριθμό ασθενών με σοβαρά νεφρικά προβλήματα. Ο Δρ. αλ-Γιάζτζι λέει ότι το τμήμα του έχει 220 ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και ότι έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τα επιδεινούμενα προβλήματα ύδρευσης. Αρκετοί, είπε, είχαν πεθάνει πρόσφατα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου