Ποια διατροφική συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος; - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαΐου 08, 2025

Ποια διατροφική συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος;

 Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχει μια διατροφική συνήθεια που μοιάζει να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;


Στην απογευματινή βόλτα ή με το φαγητό σου απολαμβάνεις αναψυκτικά, τσάγια και χυμούς; Πιθανότατα αυτά τα ποτά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, τα ζαχαρούχα ποτά «περιέχουν σημαντική ποσότητα θερμίδων που προέρχονται από ζάχαρη (φυσικά σάκχαρα, όπως σε χυμούς φρούτων και smoothies, ή πρόσθετα, όπως σε πολλά αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά). Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης που διαχωρίζει τα «ζαχαρούχα» από τα «μη ζαχαρούχα» ποτά, αλλά συνήθως τα περισσότερα ανθρακούχα και οι χυμοί φρούτων περιέχουν 10 γρ. ζάχαρης / 100ml προϊόντος, συνεπώς μία συσκευασία 330 ml περιέχει 33 γρ. ζάχαρης, που ισοδυναμεί με περίπου 6 κουταλάκια, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 130 θερμίδες».

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και η τερηδόνα. Όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με νέα μελέτη, θα μπορούσε να σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Τι μελέτησαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, καθώς και τα αποτελέσματα που είχαν στην υγεία περισσότερων από 160.000 γυναικών, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα 30 χρόνων. Επίσης, είχαν πληροφορίες σχετικά με άλλους παράγοντες, όπως οι συνήθειες καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος. Η μελέτη είχε ως στόχο να εξετάσει την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας σε νέους ανθρώπους, ακόμη και εκείνους που δεν είχαν άλλες συμπεριφορές οι οποίες να συνδέονται με τον καρκίνο.

iStock
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου ήταν 4,87 φορές υψηλότερος σε συμμετέχουσες που κατανάλωναν 1 ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, παρά σε όσες κατανάλωναν λιγότερο από 1 τέτοιο ποτό τον μήνα, αυξάνοντας τα ποσοστά κατά 3 άτομα ανά 100.000 κατοίκους. Ομοίως, ο κίνδυνος καρκίνου της στοματικής κοιλότητας σε συμμετέχοντες που δεν κάπνιζαν, ή κάπνιζαν λίγο και δεν έπιναν, ή έπιναν λίγο ήταν 5,46 φορές υψηλότερος σε εκείνους που κατανάλωναν 1 ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά ημερησίως παρά σε όσους κατανάλωναν λιγότερο από 1 το μήνα.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ενώ χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, αξίζει να έχουμε κατά νου ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου φλεγμονής και διαβήτη.


iStock
Τι να πιεις αντί για ζαχαρούχα ποτάΑνθρακούχο νερό (σκέτο ή με φρέσκο λεμόνι, αγγούρι ή δυόσμο)
Kombucha
Σπιτική σόδα με ανθρακούχο νερό και λίγο φυσικό χυμό (λεμόνι, λάιμ, ρόδι)
Πράσινο ή μαύρο τσάι, χωρίς ζάχαρη, ή κάποιο άλλο βότανο (π.χ. λουίζα, χαμομήλι, φασκόμηλο, τσουκνίδα)
Ρόφημα matcha ή rooibos
Smoothies με φρούτα και λαχανικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Infused water
Νερό καρύδας (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
Φυσικούς χυμούς αραιωμένους με νερό ή σόδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες