Κορονοϊός: 5 μύθοι για την μάσκα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Αυγούστου 25, 2020

Κορονοϊός: 5 μύθοι για την μάσκα

Η μάσκα μπορεί πλέον να εφαρμόζεται σχεδόν από όλα τα κράτη ανά την υφήλιο ως εργαλείο αναχαίτισης της πανδημίας, αλλά συνοδεύεται από αντίστοιχους μύθους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί επικίνδυνοι.

Η μάσκα περιβάλλεται από μύθους και θεωρίες συνωμοσίας και οι ειδικοί κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι μύθοι έχουν βοηθήσει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Ακολουθούν 5 χαρακτηριστικοί μύθοι, σχετικά με την χρήση μάσκας.

1.Μειώνει το οξυγόνο
Ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος είναι ότι η μάσκα μειώνει το οξυγόνο στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν επιτρέπει την είσοδο του αέρα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς οι μάσκες έχουν αποδειχθεί με συνέπεια ότι είναι ασφαλείς, γι 'αυτό είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από το ιατρικό προσωπικό, πολλά χρόνια πριν από την πανδημία.

2. Η μάσκα σκοτώνει από ασφυξία
Ένας ακόμη διαδεδομένος μύθος είναι πως η μάσκα όχι μόνο μειώνει το οξυγόνο στον άνθρωπο, αλλά τον οδηγεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στον θάνατο.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος μύθος προέρχεται από συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ, ενώ έχει αναπαραχθεί πολλάκις στην Ευρώπη, από άτομα που αρνούνται να φορέσουν μάσκα.

3. Η μάσκα επηρεάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος
Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι η μάσκα επηρεάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος
και ιδιαίτερα του πνεύμονα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ευσταθεί, καθώς το ανθρώπινο σώμα μπορεί και λειτουργεί κανονικά.

4.Μάσκα φοράνε όσοι έχουν συμπτώματα
Οι ειδικοί συνιστούν στον κόσμο να φοράει μάσκα, καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως το 40% όσων νόσησαν ήταν ασυμπτωματικοί και ο ιός ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί επάνω τους. Παρόλα αυτά, είχαν τις ίδιες πιθανότητες να τον διασπείρουν, όπως ένα άτομο που νόσησε βαριά.

5. Η μάσκα δεν προστατεύει
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η μάσκα δεν προστατεύει από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από σταγονίδια μέσω του αέρα και όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις ανά τους αιώνες, η μάσκα καθίσταται αποτρεπτική για περαιτέρω διασπορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η πανώλη στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές του 20ου αιώνα, που είναι γνωστή ως «πανώλη της Κίνας».
Τότε, καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία η χρήση μάσκας, όχι μόνο από τους γιατρούς, αλλά και από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρξει ραγδαία πτώση σε άτομα που νόσησαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες