Όλα τα μυστικά για ένα λαχταριστό λαχµατζούν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2020

Όλα τα μυστικά για ένα λαχταριστό λαχµατζούν

Μια «πίτσα» της Μέσης Ανατολής, µε πικάντικο κιµά και µαϊντανό 

Υλικά για 4 άτοµα

Για τη ζύµη


150 ml γάλα


150 ml νερό κρύο

3 γρ. µαγιά ξηρή (1 φακελάκι) ή 20 γρ. νωπή

5 γρ. ζάχαρη

300 γρ. αλεύρι

10 γρ. κορνφλάουρ

5 γρ. αλάτι


15 ml έ.π. ελαιόλαδο



Για τον κιµά


350 γρ. καθαρό κρέας από κόντρα, χτένι ή φιλέτο µοσχαριού




2½ κ.σ. πάστα µπαχαρικών

2 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

Για την πάστα µπαχαρικών

2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

4 κ.γ. σουµάκ

1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι καυτερό

1 κ.γ. κύµινο, σε σκόνη

1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

2 σκελίδες σκόρδο, λιωµένο

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

4 κ.γ. πελτέ ντοµάτας

1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο


Εκτέλεση

Ζύµη

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουµε το γάλα και το αδειάζουµε σε ένα µπολ. Προσθέτουµε την ίδια ποσότητα κρύο νερό. Λιώνουµε τη µαγιά στο υγρό και προσθέτουµε τη ζάχαρη. Βάζουµε σε µια µπασίνα το αλεύρι και το κορνφλάουρ κοσκινισµένα, ανοίγουµε µια λακκούβα στη µέση και ρίχνουµε το αλάτι, το λάδι και λίγο-λίγο το υγρό ζυµώνοντας µέχρι να πάρουµε µια ελαστική ζύµη που να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα του µπολ.




Μεταφέρουµε το ζυµάρι σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και το πλάθουµε σε 4 µπάλες. Βρέχουµε ελαφρά µια πετσέτα, σκεπάζουµε τα ζυµάρια και τα αφήνουµε να φουσκώσουν για 30΄.

Πάστα µπαχαρικών

Ιδανικά αλέθουµε τα στεγνά µπαχαρικά σε ένα πέτρινο γουδί. Προσθέτουµε το σκόρδο, σταδιακά το λάδι και τέλος τον πελτέ, ανακατεύοντας συνεχώς µέχρι να πάρουµε µια πάστα. Ανακατεύουµε καλά και κρεµµύδι. Εναλλακτικά, χτυπάµε όλα τα υλικά σε µούλτι.


Κιµάς

Ιδανικά ψιλοκόβουµε το κρέας σε µικρά κοµµάτια µε κοφτερό µαχαίρι σε µια ξύλινη επιφάνεια. Συνεχίζουµε το κόψιµο µε κοφτερό µπαλτά ή δύο καλά ακονισµένα µαχαίρια χτυπώντας έως ότου γίνει σαν ταρτάρ. Εναλλακτικά το κόβουµε σε κοµµάτια και µετά µε cutter.

Ανακατεύουµε τον κιµά µε 2 κουτ. σούπας πάστα µπαχαρικών (ή παραπάνω) και τον ψιλοκοµµένο µαϊντανό µέχρι να οµογενοποιηθούν.

Με έναν πλάστη ανοίγουµε τα ζυµάρια σε µακρόστενα φύλλα σαν τραβηγµένη πίτσα. Απλώνουµε κιµά σε λεπτή στρώση σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες.

Τα ακουµπάµε στην ανάποδη πλευρά ενός ταψιού που έχουµε πασπαλίσει µε χοντρό σιµιγδάλι ή έχουµε στρώσει µε λαδόκολλα. Ψήνουµε στους 220οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 25΄.






Πηγή: https://www.protothema.gr/recipes/article/1057321/sudagi-ola-ta-mustika-gia-ena-lahtaristo-lahatzoun/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες