Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει σήμερα, πότε μπορεί να έχουμε αλλαγές - AGIOI THEODOROI

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2020

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει σήμερα, πότε μπορεί να έχουμε αλλαγές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν εξελίξεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας για τη μετακίνηση εκτός νομού. Η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει δειλά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό από τις 15 του μήνα και έπειτα.


Η κυβέρνηση «κλειδώνει» την ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ενώ έχει συζητηθεί και η χαλάρωση των περιορισμών για τα ψώνια και τις μετακινήσεις εκτός νομού, κάτι που μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί.


Η Κάτια Μακρή αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει δειλά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό από τις 15 του μήνα και έπειτα.


Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο. Τα κρούσματα αυξάνονται και αυτό φάνηκε χθες, μόλις αυξήθηκαν τα τεστ, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου θα ξέρουμε τι έγινε στις γιορτές.


Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό εξακολουθεί να ισχύει και την περίοδο των εορτών, καθώς βρίσκονται ακόμα σε ισχύ τα μέτρα του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι την 7η Ιανουαρίου 2021.


Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις στις μετακινήσεις σε άλλον νομό. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται όσοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Αυτό θα γίνεται με την προβλεπόμενη διαδικασία, με την επίδειξη του Ε1 και του Ε9 ως έγγραφα μετακίνησης, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.


Επίσης, εξαιρούνται οι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Σε αυτούς θα επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.


Συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων που θα επιτραπούν κατ’ εξαίρεση θα αφορούν:


  • λόγους υγείας

  • επαγγελματικούς λόγους

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

  • επανένωση οικογενειώνΟι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:


1) Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.


2) Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης


3) Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη


4) Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς


5) Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.


6) Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή.


Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/74025-metakinisi-ektos-nomoy-ti-isxyei-simera-pote-borei-na-exoume-allages
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here