Αύξηση 11% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2021

Αύξηση 11% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Θωμαΐδης, παρακολουθεί μαζί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά, από την αρχή της πανδημίας.


«Με μία μικρή αύξηση της τάξης του 11% "έκλεισε" το ιικό φορτίο της Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι και την Κυριακή (17/1)», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσαν ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης και η ομάδα του.


«Αυτή τη στιγμή, ο επιπολασμός που προβλέπει το μοντέλο με βάση το ιικό φορτίο στα λύματα είναι της τάξης του 0,5% - δηλαδή 500 προβλεπόμενους φορείς στους 100.000 - κατά τις μετρήσεις αυτές» προσθέτει.


Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, είχε καταγραφεί και πάλι αύξηση του ιικού φορτίου μέσω των λυμάτων του λεκανοπεδίου, σε σχέση με τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, της τάξεως του 22%.


Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η εικόνα που καταγράφεται τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μετακίνηση και τον συγχρωτισμό που υπήρξε στις συνευρέσεις πολιτών την περίοδο των γιορτών.


Εκτιμά, δε, βάσει των παραπάνω, πως «η συνεισφορά του click away στην επιδημία ήταν μικρότερη της συνεύρεσης ατόμων σε κλειστούς χώρους, όπως σε σπίτια» για τα ρεβεγιόν.


Περαιτέρω, τα στοιχεία που συλλέγουν οι ειδικοί οδηγούν στην εκτίμηση «πως αυτή η διάδοση που καταγράφηκε στα λύματα οφείλεται σε άτομα νεαρής ηλικίας».


«Αυτό το βασίζουμε σημαντικά στο ότι δεν υπήρξε κάποια απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο όπως και στο γεγονός πως δεν αποτυπώθηκε ακόμα αυτή η αύξηση σε κρούσματα στο πεδίο», εξηγεί ο καθηγητής, επισημαίνοντας, ωστόσο, και το ότι την εβδομάδα που μας πέρασε τα τεστ ήταν σχετικά μειωμένα.


Η υπόθεση για το αν άτομα νεαρής ηλικίας, ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί φορείς, αποτέλεσαν σημαντικό «οδηγό» της κυκλοφορίας του κορονοϊού στην κοινότητα θα διαφανεί προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου, συμπληρώνει.


Τούτο διότι «αν μεταδώσανε τον ιό, θα έχουμε άλλες 14 μέρες επιπολασμού για τους υπόλοιπους, άρα θα το δούμε λίγο αργότερα αυτό».


Σύμφωνα με τον καθηγητή κρίσιμα σημεία για την προσεχή περίοδο αποτελούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου - για το οποίο εκφράζει την αισιοδοξία πως «θα πάει καλά» - αλλά και η επιστροφή των πολιτών στην εργασία, παράγοντες που απαιτούν την αυξημένη προσήλωση στην τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας.


Η όποια συνεισφορά της χαλάρωσης των περιορισμών στην επιδημία θα καταγραφεί τις επόμενες εβδομάδες, με τα αποτελέσματα να αποτελούν «βαρόμετρο» για την «επόμενη ημέρα» της υγειονομικής κρίσης στη μεγάλη περιφέρεια της χώρας η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο επίκεντρο της αγωνίας των ειδικών.


10 μέρες «μπροστά» από τα τεστ

Όπως θυμίζει, άλλωστε, ο καθηγητής, «το πλεονέκτημα της επιδημιολογίας των λυμάτων είναι η αποτύπωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο», κάτι που λειτουργεί ως «εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης», σύμφωνα και με τη βιβλιογραφία.


«Όποιος μολυνθεί θα "δώσει" ιικό φορτίο στο αποχετευτικό σύστημα μέσα σε τρεις ώρες έως τρεις μέρες, ανάλογα με το πώς νοσεί, και άλλους παράγοντες», λέει ο κ. Θωμαΐδης. «Υπάρχει, λοιπόν, άμεση αποτύπωση της μόλυνσης».


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταγραφή της «αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την 20η Οκτωβρίου. Ο ΕΟΔΥ άρχισε να τη "βλέπει" στις αρχές Νοεμβρίου.


Αντίστοιχα, εμείς είδαμε την κορύφωση στις 3 Νοεμβρίου, ενώ στα τεστ εμφανίστηκε στις 12 του ίδιου μήνα», κατέληξε.






Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/76641-thomaidis-sto-ieidiseis-ayksisi-11-tou-iikoy-fortiou-sta-lymata-tis-attikis
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες