Ατομικισμός: Από τι αποτελείται; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2021

Ατομικισμός: Από τι αποτελείται;


Έτσι, όταν φαντάζουμε κάποιον ατομικισμό, συνήθως σκεφτόμαστε κάποιον που «πηγαίνει με τον δικό του τρόπο», ο οποίος φροντίζει μόνο τα ενδιαφέροντά του ή που δεν σκέφτεται τι χρειάζονται οι άλλοι. Στην πραγματικότητα, είναι μια έννοια με δύο πρόσωπα, το καλό και το κακό, αν και κοινωνικά (και όλο και περισσότερο) προσεγγίζεται ως αρνητική πλευρά. Λέγεται πολύ ότι η κοινωνία γίνεται όλο και πιο ατομικιστική. Αλλά γιατί συνέβη αυτή η έκρηξη; Ο ατομικισμός μπορεί να οριστεί ως « η τάση ενός ατόμου να ενεργεί σύμφωνα με τη δική του θέληση , χωρίς να βασίζεται στη γνώμη άλλων ατόμων που ανήκουν στην ίδια ομάδα και χωρίς να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς που ρυθμίζουν τις σχέσεις τους»

Ο ατομικισμός μπορεί να οριστεί ως «η τάση ενός ατόμου να ενεργεί σύμφωνα με τη δική του θέληση , χωρίς να βασίζεται στη γνώμη άλλων ατόμων που ανήκουν στην ίδια ομάδα και χωρίς να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς που ρυθμίζουν τις σχέσεις τους». Στην ψυχολογία το νόημά του προχωρά περαιτέρω, και όταν μιλάμε για ατομικισμό αναφερόμαστε επίσης σε ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας ή έναν τρόπο ύπαρξης. Ένα καλό μέρος των δυτικών κοινωνιών φαίνεται να έχει στραφεί προς τον ατομικισμό τα τελευταία χρόνια και είναι ότι, όπως λένε, φαίνεται ότι «η κοινωνία γίνεται όλο και πιο ατομικιστική». Αυτό σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο της «λατρείας του εαυτού», το οποίο συνεπάγεται να θέτουμε πάντα τα συμφέροντά μας μπροστά στα συμφέροντα των άλλων. Επιπλέον, με την ακμή του ατομικισμού υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση του ναρκισσισμού.

Σε ένα ναρκισσιστικό άτομο, ο εαυτός επισκιάζει το ζωτικό περιβάλλον τόσο πολύ που είναι πολύ δύσκολο για το άτομο να καταλήξει να φροντίζει για ενδιαφέροντα που είναι πέρα ​​από το δικό τους. Έτσι, είναι αλήθεια ότι οι ναρκισσιστικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, από αυτήν την τάση να βγαίνουν μπροστά από τους άλλους ανά πάσα στιγμή, αναζητώντας πάντα τον θαυμασμό των άλλων, την έγκριση και πάντα τοποθετώντας τον εαυτό τους στο κέντρο των πάντων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες