Ποιες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος ερευνούν η ΑΑΔΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2021

Ποιες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος ερευνούν η ΑΑΔΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα


Σε στενή συνεργασία βρίσκονται η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους μεγάλων φοροοφειλετών του Δημοσίου, αλλά και τις έρευνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μέσα στο 2020 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έστειλε στην ΑΑΔΕ 259 έγγραφα παροχής πληροφοριών, που αφορούσαν σε 706 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Συνολικά εκδόθηκαν εντολές ελέγχου για 415 από αυτές τις υποθέσεις και οριστικοποιήθηκαν οι 267 από αυτές. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν από τους φορολογικούς ελέγχους ανήλθαν σε 36,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί έως σήμερα μόλις τα 2,1 εκατ. ευρώ!


Την ίδια στιγμή, το 2020 και παρά την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας αυξήθηκαν αισθητά οι φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση ήταν 1.301 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,6 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες