Κλιματική Αλλαγή: Είμαστε 5 χρόνια πριν από το κρίσιμο σημείο; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαΐου 28, 2021

Κλιματική Αλλαγή: Είμαστε 5 χρόνια πριν από το κρίσιμο σημείο;



Έκθεση-καταπέλτη για την κλιματική αλλαγή δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται μια επικίνδυνη άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ να συμβεί σε μόλις πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω απ’ αυτά που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 είναι 40%. Στην έκθεση μάλιστα επισημαίνεται ότι υπάρχει 90% πιθανότητα να καταγραφεί θερμοκρασία ρεκόρ μεταξύ 2021-2025, ξεπερνώντας το ρεκόρ θερμοκρασίας του 2016.

Ο πλανήτης κοντά στις πλέον επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Πλέον, τυχόν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας για πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου από τα επίπεδα του 19ου αιώνα θεωρούνται ως κατώφλι πέραν του οποίου θα γίνουν αισθητές οι πλέον επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια αύξηση θα οδηγήσει σε περισσότερα κύματα θερμότητας, ακραίες καταιγίδες, λειψυδρία και ξηρασία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών, υψηλότερα επίπεδα στη στάθμη της θάλασσας και καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων.


Το 2020, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και κατέστη μεταξύ των τριών πιο θερμών ετών που έχουν καταγραφεί.




Ο Γραμματέας του Οργανισμού καθηγητής Petteri Taalas δήλωσε ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη στάθμη της θάλασσας. Και τα δύο οδηγούν σε περισσότερα κύματα θερμότητας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα «μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο». «Η μελέτη δείχνει ότι πλησιάζουμε μετρήσιμα και αναπόφευκτα στον χαμηλότερο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή» τόνισε.





Απαιτείται παγκόσμια αφύπνιση


Τα στοιχεία απαιτούν αφύπνιση προς όλον τον κόσμο, ότι πρέπει να ακολουθήσει γρήγορα τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, απαιτείται νομοθεσία και μέτρα για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Στο χαμηλότερο επίπεδο, στόχος ήταν η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας για πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στα επόμενα πέντε χρόνια.


Άλλοι ειδικοί υπογράμμισαν ότι η υπέρβαση προσωρινά του 1,5 βαθμού Κελσίου δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, όπως ο Γιούρι Ρόγκελ του Imperial College του Λονδίνου. «Ωστόσο αυτή είναι παρά ταύτα μια πολύ κακή είδηση. Αυτό μας λέει για άλλη μια φορά ότι οι ενέργειες απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι μέχρι σήμερα παντελώς ανεπαρκείς και ότι θα πρέπει επειγόντως να μειώσουμε στο μηδέν τις εκπομπές (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση», τόνισε.









Πηγή: https://www.protothema.gr/environment/article/1128217/klimatiki-allagi-eimaste-molis-pede-hronia-prin-apo-to-krisimo-simeio/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες