Σαν Σήμερα: Ο Μάρκος Βαμβακάρης μέσα από τη Φραγκοσυριανή - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 10, 2021

Σαν Σήμερα: Ο Μάρκος Βαμβακάρης μέσα από τη Φραγκοσυριανή


Η πρώτη εκτέλεση του διασημότερου τραγουδιού του Μ.Βαμβακάρη ”Η Φραγκοσυριανή” είναι από τα ωραιότερα ερωτικά ρεμπέτικα.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου έφυγε σαν σήμερα το 1972. Γεννήθηκε στις 10 του Μάη του 1905 στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών και ήταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη.

Η οικογένειά του ήταν φτωχή, έφερε όμως το «μικρόβιο» της μουσικής. Ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα και ο παππούς του έγραφε τραγούδια.

Πριν καλά – καλά ξεκινήσει το σχολείο, ο Μάρκος αναγκάστηκε να διακόψει, διότι πήραν τον πατέρα του στο στρατό, και έπιασε δουλειά με τη μητέρα του σε ένα κλωστήριο.

Τα επόμενα χρόνια δούλεψε ως χασάπης, εφημεριδοπώλης, οπωροπώλης, λούστρος, και το 1917, σε ηλικία 12 ετών, έφυγε για τον Πειραιά. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στα Ταμπούρια κι έπιασε δουλειά ως γαιανθρακεργάτης. Δούλεψε ακόμα ως λιμενεργάτης και ως εκδορέας στα σφαγεία, ενώ τα βράδια σύχναζε στους τεκέδες, όπου το 1924 άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του μπουζούκι.

Εντυπωσιάστηκε και μέσα σε ελάχιστους μήνες έγινε ένας από τους καλύτερους αυτοδίδακτους μπουζουξήδες. Την περίοδο αυτή έκανε και τον πρώτο του γάμο με τη Ζιγκοάλα, την οποία όπως έλεγε μίσησε στο τέλος όσο καμία άλλη γυναίκα στον κόσμο.
”Η Φραγκοσυριανή”

Η πρώτη εκτέλεση του διασημότερου τραγουδιού του Μ.Βαμβακάρη ”Η Φραγκοσυριανή” είναι από τα ωραιότερα ερωτικά ρεμπέτικα. Γράφτηκε και ηχογραφήθηκε το 1935 για συγκεκριμένο πρόσωπο του περιβάλλοντος του συνθέτη. Με την ευκαιρία αυτή ο Μ.Β. μας μεταφέρει στους αγαπημένους χώρους της παιδικής του ηλικίας, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μόλις 12 χρονών, το 1917. Φοίνικας, Παρακοπή, Γαλησσάς, Ντελλαγκράτσια, Πατέλι, Νιχώρι, Αληθινή και Πισκοπειό (Επισκοπείο) είναι χωριά και περιοχές της νήσου Σύρου.

Το τραγούδι, αν και είχε τεράστια επιτυχία (και εμπορική) προπολεμικά, ξεχάστηκε μετά τον πόλεμο. Επαναφέρθηκε στη δισκογραφία το 1961, σε 2η εκτέλεση από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε διασκευή και ενορχήστρωση Β.Τσιτσάνη. Θεωρείται το τραγούδι με τις περισσότερες εμφανίσεις στην ελληνική δισκογραφία αφού έχει γνωρίσει γύρω στις 500 επανεκτελέσεις. Πιθανώς στην τελευταία προσφώνηση ο Μ.Βαμβακάρης εννοεί την πατρίδα του, τη Σύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες