ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ: Ας μιμηθούμε την μαθήτρια της πόλης μας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2021

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ: Ας μιμηθούμε την μαθήτρια της πόλης μας


Με αφορμή μία συγκινητική εικόνα που περιήλθε σε γνώση μας, με ένα νεαρό κορίτσι, με την σάκα του σχολείου στην πλάτη, να καθαρίζει αυτοβούλως δημόσιο χώρο στην πόλη μας, αισθανθήκαμε, ως agioitheodoroi.gr, την ανάγκη να αναφερθούμε σε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δηλαδή την εξασφάλιση της δημόσιας καθαριότητας. 

Η τήρηση της καθαριότητας στην πόλη μας είναι προβληματική. Οι δρόμοι, οι πλατείες, ακόμα και το όμορφο παραλιακό μέτωπο που αντικρίζει τον Σαρωνικό, δεν βρίσκεται σε κατάσταση που θα μας άφηνε τουλάχιστον έστω και μερικώς ικανοποιημένους. 

Δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, πετούν όπου βρουν οτιδήποτε , ενώ κάποιοι επιμένουν να τοποθετούν τα οικιακά τους απορρίμματα γύρω από τους κάδους, με αποτέλεσμα η δυσωδία που προκαλείται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να είναι αφόρητη, με τα αδέσποτα σε αναζήτηση τροφής να τα διασπείρουν, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο τραγική.

Επιπλέον, πολλοί κάδοι, παρά την πρόσφατη αντικατάσταση αρκετών παλαιών, δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
 
Όλη αυτή η κατάσταση όχι μόνο αλλοιώνει αισθητικά την πόλη μας, αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται και η επισκεψιμότητά της, που θα έπρεπε να αποτελεί μια από τις βασικές πηγές οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
 
Όλοι μας βιώνοντας την καθημερινότητα στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων, όσον αφορά την καθαριότητα, θα πρέπει αφενός να αντιληφθούμε την έκταση του προβλήματος, αφετέρου δε και κυρίως, να συμβάλουμε ενεργά, στην επίλυση αυτού του προβλήματος, το οποίο εκτιμάται ότι υποβαθμίζει περισσότερο απ' όλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 
Σίγουρα θα σκέφτεστε ότι όλα αυτά αφορούν την Δημοτική Αρχή. Η αλήθεια όμως είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν όλοι δεν συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και δεν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε οικολογική συμπεριφορά και κοινωνική ευαισθησία δίνοντας παράλληλα στα παιδιά μας την προσήκουσα παιδεία.
 
Εμείς στο agioitheodoroi.gr δεν διεκδικούμε την μοναδικότητα ούτε το αλάθητο, απλά παραθέτουμε κάποιες σκέψεις προς την Δημοτική Αρχή, που αποδεδειγμένα λειτουργούν επιτυχώς σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να εξετασθούν, συμπληρωθούν ή και να απορριφθούν, προκειμένου να αμβλυνθεί κατά το μέτρο του δυνατού το πρόβλημα της καθαριότητας στους Αγίους Θεοδώρους:
 
                1.            Ανάθεση μελέτης σε περιβαλλοντική εταιρεία για τον απαιτούμενο χρόνο και το κόστος της σταδιακής αντικατάστασης των πλαστικών κάδων με υπόγειους. Εκτιμάται ότι με ρυθμό αντικατάστασης ενός (1) ανά 6μηνο και δημιουργική στρατηγική εγκαταστάσεως τους, στα πλέον επιβαρυμένα σημεία, ο Δήμος θα δύναται να ανταποκριθεί οικονομικά.
 
                2.            Μεταφορά των κάδων ανακύκλωσης σε ξεχωριστά σημεία από αυτά των πράσινων κάδων, καθώς οι μπλε κάδοι αποτελούν εσφαλμένη και εύκολη λύση απόρριψης σύμμικτων απορριμμάτων όταν είναι γεμάτοι από μη συνειδητοποιημένους πολίτες.
 
 
                3.            Ανάθεση μελέτης σε Πανεπιστήμιο για την υπόδειξη σύγχρονων και οικολογικών μεθόδων εναπόθεσης απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ιδιομορφία της περιοχής και τον αυξημένο αριθμό των επισκεπτών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
 
                4.            Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση κατοίκων και επιχειρηματιών, για οικολογική και κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά σε σχέση με τα απορρίμματα. Τακτικές ενημερωτικές διαλέξεις στα σχολεία - Ημερίδες - Θέσπιση κινήτρων.
 
                5.            Προμήθεια και τοποθέτηση τουλάχιστον ενός κάδου οικιακής κομποστοποίησης ανά οικιστικό τετράγωνο.
 
                6.            Τοποθέτηση πολλών μικρών δοχείων απορριμμάτων στον παραλιακό πεζόδρομο και στις κεντρικές οδούς της πόλης.
 
                7.            Προμήθεια Πρεσών Συμπίεσης και δεματοποίησης απορριμμάτων, οι οποίες πλέον αποτελούν μια σύγχρονη τεχνολογικά μέθοδο, για την μείωση του όγκου τόσο των σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων όσο και των ανακυκλώσιμων υλικών. Τοποθέτησή τους κατ' αρχήν σε σημεία πλησίον επιχειρήσεων που απορρίπτουν ογκώδη απορρίμματα.
 
                8.            Προμήθεια "Έξυπνων" κάδων οι οποίοι με τη χρήση αισθητήρων, ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το κέντρο αποκομιδής για την πληρότητα τους. Στόχος, η βελτίωση των δρομολογίων και η αμεσότητα αποκομιδής των απορριμμάτων.  Ήδη οι "έξυπνοι" κάδοι χρησιμοποιούνται από τον Δήμο Τρικκαίων με μεγάλη επιτυχία, αφού πέραν των άλλων, εξοικονομούνται καύσιμα και εργατοώρες από άσκοπες στάσεις και μετακινήσεις των απορριμματοφόρων.
 
Πιστεύουμε ότι οι εν λόγω προτάσεις, δύναται να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάδειξη έτι περαιτέρω της πόλης μας, αλλά και να αποτελέσουν οδηγό και για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου μας. 

Όλοι μας πρέπει να αποδεικνύουμε εμπράκτως καθημερινά ότι σεβόμαστε και αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε ή επιλέξαμε να ζούμε. Κυρίως όμως πρέπει να αποδείξουμε ότι διακρινόμαστε από πολιτισμένη συμπεριφορά, όπως το κορίτσι της φωτογραφίας, αφού η τήρηση της καθαριότητας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω απ’ όλα ένδειξη πολιτισμού.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες