Ραγδαίες εξελίξεις! «Κλειδώνουν» τα F-35 - Στη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 22, 2021

Ραγδαίες εξελίξεις! «Κλειδώνουν» τα F-35 - Στη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο


Ο Νόμος για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ μπαίνει στην τελική ευθεία - Βάφονται... γαλανόλευκα τα F-35 εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα - Ποια τα υπόλοιπα οφέλη του νομοσχεδίου που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο και προκάλεσαν την οργή του Ερντογάν.


Ήταν 10 Ιουνίου όταν οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο προχωρούσαν σε μία κίνηση ύψιστης πολιτικής σημασίας, καταθέτοντας το αμυντικό νομοσχέδιο - οδηγό για περαιτέρω στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδος στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Το επόμενο «κρίσιμο» βήμα στην πορεία του νέου νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας θα λάβει χώρα σήμερα, Τρίτη 22 Ιουνίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Υπενθυμίζουμε πως το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει απλώς τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά προχωρά και σε σαφείς κινήσεις, όπως πχ τη στήριξη και αδειοδότηση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, την παροχή δανείων για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων από την Ελλάδα και την περαιτέρω εμβάθυνση της συμμαχίας με Ισραήλ και Κύπρο στη Μεσόγειο.


Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με μία μελλοντική αγορά F-35 από την Ελλάδα, το νομοσχέδιο ζητεί την εξουσιοδότηση του Αμερικανού Προέδρου να επισπεύσει την παράδοσή τους, ενώ ζητείται μέσα σε αυτά τα αεροσκάφη να βρίσκονται και τα 8 που επρόκειτο να λάβει η Τουρκία, αλλά που πλέον δεν παίρνει λόγω της εξόδου της από το πρόγραμμα κατασκευής τους εξαιτίας των κυρώσεων που της επεβλήθησαν λόγω της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ειδικότερα, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, όπως ονομάζεται επίσημα, θα τεθεί για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής. Αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας και αυτομάτως για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο αυτό (US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021) αναφέρει σαφώς πως η προμήθεια των F-35 στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει άμεσα, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από την Αθήνα.





Στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται σαφώς ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και η σημασία του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) που τώρα υφίσταται σε θέματα ενέργειας αλλά προτείνεται η επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως η ασφάλεια. Προβλέπεται επίσης η σκοπιμότητα κατασκευής νέων υποδομών στη Σούδα, αλλά επίσης η χρηματοδότηση έργων υποδομής όπως λιμένων ή και ναυπηγείων από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Τέλος, ζητείται η παράδοση, κατά προτεραιότητα, πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα (από το επονομαζόμενο πρόγραμμα EDA) για την περίοδο 2022 – 2026.

Σημειώνεται επίσης ότι στο νομοσχέδιο καταγράφεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος για την πενταετία 2022-2026 ώστε η Ελλάδα να αντικαταστήσει – εφόσον αυτό είναι εφικτό – ρωσικά συστήματα που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο. Φυσικά, σε αυτή τη χρηματοδότηση περιλαμβάνεται και το ποσό για την αγορά αμερικανικών φρεγατών, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη φάση αξιολόγησης, έχοντας ωστόσο δώσει προβάδισμα σε ευρωπαϊκά σκαριά και όχι στις αμερικανικές MMSC που δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του Στόλου μας.

Αμερικανική φρεγάτα MMSC

Πιο συγκερκιμένα, τα Επόμενα Βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

(1) Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

(2) Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.

(3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.

(4) Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.

(5) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.

(6) Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

(7) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

(8) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).

(9) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

(10) Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.

(11) Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

(12) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με των ΗΠΑ με το Μεξικό.

(13) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019).

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ευνοούν τις συνθήκες εξοπλιστικής ενίσχυσης, με την Ελλάδα να πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι καταιγιστικές με δεδομένη πλέον και την προσπάθεια προσέγγισης Ερντογάν - Μπάιντεν.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες