Κορωνοϊός – Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων με την επιστροφή των αδειούχων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2021

Κορωνοϊός – Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων με την επιστροφή των αδειούχων


Την ώρα που περιοχές της χώρας εξακολουθούν να είναι παραδομένες στις φλόγες, ο κοροναϊός, μάς υπενθύμισε με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι εξακολουθεί να σκιάζει απειλητικά κάθε πτυχή της ζωής μας και να κυκλοφορεί μολύνοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας – πολλές φορές ανεμπόδιστος, ελέω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και μη τήρησης των μέτρων.


Τα 4.181 νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αποδεικνύουν την ευρεία και ταχεία διασπορά του ιού μέσα στον Αύγουστο και ανεβάζουν στο κόκκινο την ανησυχία για το επόμενο διάστημα, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι από τον Σεπτέμβρη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερη διασπορά του ιού και υπογραμμίζουν την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, ώστε να μην έχουμε άλλο ένα κύμα κοροναϊού τον Οκτώβριο, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι πριν 20 περίπου μέρες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς ενώ σήμερα είναι 219. Οι ΜΕΘ στην Κρήτη, που παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ήδη «ζορίζονται» με την πληρότητα να φτάνει το 75%, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Στα ύψη το ιικό φορτίο στα λύματα

Η «έκρηξη» στα νέα κρούσματα έχει κυρίως νησιωτικό αέρα, αν και δεν είναι λίγες οι περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που καταγράφουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Τα νέα για την Κρήτη δεν είναι καλά, καθώς από σήμερα τέθηκε σε ισχύ μίνι lockdown τύπου Μυκόνου, με τα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται στον νομό να καταρρίπτουν το ένα το άλλο.

Δεν αποκλείεται αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν και για τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει για τον Άγιο Νικόλαο, όπου συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+139%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το Ρέθυμνο παρουσίασε αντίστοιχα αυξητική τάση κατά 95%.
 

Σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, έξι περιοχές φέρουν βαρύτατο ιικό φορτίο, δηλαδή κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, και συγκεκριμένα: Μύκονος με 335,5 (34 νέα κρούσματα), Πάρος με 187,59 (28), Νάξος με 172,77 (36), Ικαρία με 131,55 (13), Τήνος με 138,95 (12) και Ρόδος με 100,98 (121). Στα νοσοκομεία της ΠΕ Ρόδου που σημειώνει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο 24ωρο 7 νέες εισαγωγές και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι συνολικά 31.

Στην Αττική ανιχνεύονται 1.238 νέα κρούσματα (Ανατολική Αττική 164, Βόρεια Προάστια 149, Δυτικά 183, Κέντρο 343, Νότια 136 και Πειραιάς 171) -στην οποία παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση στα αστικά λύματα (+60%)-, με Θεσσαλονίκη (337) και Αχαΐα (167) να ακολουθούν.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-38%), στο Βόλο (-48%), στην Ξάνθη (-55%) και στα Ιωάννινα (-60%), και οριακές μειώσεις στα Χανιά (-18%), στην Αλεξανδρούπολη (-19%) και στη Θεσσαλονίκη (-26%).

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα λόγω διακοπών ανησυχούν τους επιστήμονες που βλέπουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις να αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Στο 85% η μετάλλαξη Δέλτα – Να γίνεται ιχνηλάτηση στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά

Οι ειδικοί σημειώνουν την ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο. Ήταν πρωτοφανής η διάδοση του στελέχους που οφείλεται προφανώς στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άλλες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική βιολογική πορεία».

Σχετικά με το πώς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί, μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε όσους έχουν μολυνθεί.

Το τρίτο είναι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δε λειτουργούν αποτελεσματικά πια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος έχει κουραστεί και είμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της διάδοσης. Αλλά μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει κούραση στον πληθυσμό».

Υπενθυμίζεται πως με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν εμβολιαστεί 5.799.515 άτομα, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 5.391.529.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες