Σήμερα οι πρώτες πληρωμές στους πυρόπληκτους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2021

Σήμερα οι πρώτες πληρωμές στους πυρόπληκτους


Περισσότερες από 550 αιτήσεις πυρόπληκτων δέχθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr τις πρώτες ώρες λειτουργίας της με τα ποσά των αποζημιώσεων για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως χθες το απόγευμα να αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες πληρωμές στους πυρόπληκτους αναμένεται να γίνουν σήμερα.

Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές από την 27η Ιουλίου 2021 έως την 13η Αυγούστου 2021 έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση της προκαταβολής αποζημίωσης και των υπόλοιπων μέτρων στήριξης.

Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για τη χορήγηση:


Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.
Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.
Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.
Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023.
Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.
Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημίας που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στις περιπτώσεις που το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο αιτών είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το Δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ή δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα) τότε το ποσό που προκύπτει και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται από τη φορολογική Αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Ταυτόχρονα, στην ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που, σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο, η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες