Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά - Το «στοίχημα» των ανοιχτών σχολείων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021

Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά - Το «στοίχημα» των ανοιχτών σχολείων


Προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας στις μικρότερες ηλικίες προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και το «στοίχημα» για την κυβέρνηση, τους επιστήμονες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία είναι διπλό: να προστατεύσουν τα παιδιά και να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.


Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 -δηλαδή την πρώτη εβδομάδα έναρξης του σχολικού έτους- το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 24% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή μία στις τέσσερις νέες μολύνσεις εντοπίζεται σε παιδί. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, αυτός ο αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά είναι αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, είναι γνωστό ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10,1% (15/02/21-15/5/21) σε 24,2% (15/06/21-15/9/21).



Έκλεισαν τα πρώτα σχολικά τμήματα

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού μπήκαν σήμερα δύο τμήματα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη -τα πρώτα για φέτος.

Όπως φαίνεται στη σχετική σελίδα του υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα Β2 και Γ2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, τέθηκαν σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάση των πρωτοκόλλων που είναι φέτος σε ισχύ, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση, έως ότου επιστρέψουν στην τάξη. Σημειώνεται πως η τηλεκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική για τα παιδιά που νοσούν.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μίλησε για τα πρώτα «λουκέτα» σε τμήματα σχολείων της Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στο Mega: «Μέχρι στιγμής η δια ζώσης λειτουργία δεν επιβάρυνε τη δημόσια υγεία, χάρη στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων που είναι πολύ αυστηρά, συγκεκριμένα και επικαιροποιημένα», υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων.

Αναφερόμενη στο μικρό αριθμό των αρνητών εκπαιδευτικών, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Νομίζω και σας το λέω με απόλυτη ακρίβεια ότι είναι τρεις οι αρνητές που βρίσκονται σε αναστολή αυτή τη στιγμή που μιλάμε, άλλα να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για ένα πληθυσμό 180.000 εκπαιδευτικών».

«Οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών δεν είναι υποχρεωτικοί. Το έκαναν μόνοι τους, με ευσυνειδησία», πρόσθεσε η κ. Μακρή.

Παγώνη: «Θα δούμε πολλά από το άνοιγμα των σχολείων»

«Καμπανάκι» για την προστασία των παιδιών από τον κορωνοϊό σήμανε μιλώντας στο CNN Greece χθες η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Τονίζοντας για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τηρεί στάση αναμονής για τα στοιχεία που θα προκύψουν από το άνοιγμα των σχολείων σε 15 ημέρες, αποκλείοντας ωστόσο, το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.


«Περιμένω τα στοιχεία σε 15 μέρες από τα σχολεία, να δω πως θα πάει η κατάσταση και από εκεί και πέρα θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά στοιχεία τις παραμέτρους, θα γίνει αξιολόγηση και θα δούμε πως θα πάμε. Θέλει ακόμα υπομονή για να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ο πιο σημαντικός αυτή τη στιγμή. Πρέπει οι παιδίατροι να συνεργαστούν με τους γονείς και να πάνε τα παιδιά να εμβολιαστούν για την ασφάλειά τους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική και είναι κρίμα να βρίσκονται παιδάκια στα νοσοκομεία, διασωληνωμένα. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε, και θα το προλάβουμε μόνο με εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα παιδιά η Επιτροπή δεν έχει ακόμα αποφανθεί, θα δει τις μελέτες, θα δει τα στοιχεία και θα προχωρήσει».
Παπαευαγγέλου-Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια είναι ασφαλή για τα παιδιά

Την ίδια ώρα, στη διάρκεια ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης του υπουργείου Παιδείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας,Βάνα Παπαευαγγέλου, απάντησαν σε εκατοντάδες ερωτήσεις γονιών για το ζήτημα του εμβολιασμού.

Με τη νέα χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, και τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών να έχουν αυξηθεί από τον Ιούλιο, οι καθηγήτριες τόνισαν πως τα εμβόλια «είναι ασφαλή για τα παιδιά».

«Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον covid 19, ακόμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα», υπογράμμισαν οι δυο καθηγήτριες. Επίσης, ο ιός είναι «πιο αφιλόξενος στον οργανισμό των εμβολιασμένων. Ακόμα και να κολλήσουν θα το μεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους», εξήγησαν. Αυτό που αυξάνει τις μεταλλάξεις είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων. Ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρεκτρέπεται και μεταλλάσσεται, περιέγραψαν οι καθηγήτριες. Παράλληλα πρόσθεσαν, πως «καλύτερος ο εμβολιασμός, παρά οι όποιες θεραπείες με τα αμφίβολα, ως και αντικρουόμενα αποτελέσματα».

«Τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από το φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός των εφήβων μπαίνει στα ιατρεία των παιδιάτρων της χώρας από τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτή η κίνηση θεωρείται ότι θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των παιδιών και των γονιών τους.

Οι εμβολιασμοί παιδιών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου και από παιδιάτρους, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν επιλυθεί τα διαδικαστικά και επιχειρησιακά θέματα για τους εμβολιασμούς παιδιών και από παιδιάτρους, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες