Πώς ανοίγουν σχολεία και Πανεπιστήμια - Όλα τα νέα μέτρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 04, 2021

Πώς ανοίγουν σχολεία και Πανεπιστήμια - Όλα τα νέα μέτρα


Τον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου και τα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Όλα όσα προβλέπονται με τα νέα μέτρα.

Με μεγάλη αγωνία - κυρίως για τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς - ανοίγουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου. Πλέον ισχύουν μια σειρά από νέα μέτρα που κάνουν δύσκολο το κλείσιμο μιας τάξης.

Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσουν τελικά και τι αποτέλεσμα θα έχουν.

Αυτό που κυριαρχεί είναι ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για τους μαθητές σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στο τμήμα τους αλλά όχι αναστολή λειτουργίας του. Για να κλείσει μια τάξη 30 παιδιών θα πρέπει να έχουν κορονοϊό 16 μαθητές.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, τμήμα θα κλείνει και θα περνά σε τηλεκπαίδευση μόνο εάν έχουν νοσήσει τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και ελήφθησαν έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών, προβλέπουν:


Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

Προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

– 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

– εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Τα μέτρα για τα ΑΕΙ

Όσον αφορά τα ΑΕΙ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο ή rapid tests θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα ΑΕΙ φοιτητές και προσωπικό από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Και αυτό καθώς τα ΑΕΙ θα λειτουργήσουν πλέον διά ζώσης.

Ωστόσο, σχετικά με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο επανέλαβε πως η διεξαγωγή των εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους που ίσχυσαν και κατά την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου 2021.

Δηλαδή,

είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, είτε με δήλωση αρνητικού self test, rapid test ή μοριακού PCR) από φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και όσους εμπλέκονται στην εξεταστική διαδικασία.

Παράλληλα, το πρωτόκολλο λειτουργίας του ιδρύματος εν μέσω κορονοϊού μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των ΑΕΙ, ανακοίνωσε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ιδρύματος προτρέπει φοιτητές και προσωπικό να εμβολιαστούν και ζητεί τη λειτουργία για το προσωπικό τουλάχιστον τεσσάρων εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του ΕΚΠΑ για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες