Αφγανιστάν και μεταναστευτικό: Ο «μουτζούρης» και πάλι στην Ελλάδα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021

Αφγανιστάν και μεταναστευτικό: Ο «μουτζούρης» και πάλι στην Ελλάδα


Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ πάνε από ναυάγιο σε ναυάγιο δημιουργώντας έτσι συνθήκες τετελεσμένων για την χώρα μας. Το θέατρο του παραλόγου του 2015 επαναλαμβάνεται με την ίδια σφοδρότητα σε επίπεδο μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό κύμα που έρχεται από το Αφγανιστάν και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει, ούτε Plan A, ούτε Plan B. Και βεβαίως δεν υπάρχει καμία κοινή γραμμή στους κόλπους της Ένωσης. Το σενάριο να ασκηθούν πιέσεις από τους εταίρους μας προκειμένου η Ελλάδα να φορτωθεί για άλλη μια φορά τον «μουτζούρη», δεν είναι απλά ανοικτό, αλλά είναι πολύ πιθανό.

Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, αξίζει να σημειώσω ότι ακόμα και η προγραμματισμένη έλευση του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Για το μεταναστευτικό τον είχαν φέρει επί ΣΥΡΙΖΑ, για το μεταναστευτικό θα τον φέρουν και τώρα. Είναι μια κίνηση που εντάσσεται βεβαίως στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας περί δήθεν αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Κανένας ανθρωπισμός και καμία αλληλεγγύη. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και λοιποί εταίροι νοιάζονται μόνο για την περιφρούρηση των δικών τους κρατών και κινούνται στο δόγμα: «μακριά από τη χώρα μου κι όπου θέλουν να πάνε».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Bled Strategic Forum, στο οποίο φέτος συμμετέχουν ο Αντρέι Μπάμπις πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Έντουαρντ Χέγκερ πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο Γιάνεζ Γιάνσα πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο Σαρλ Μισέλ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βίκτορ Όρμπαν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο Πιέτρο Παρόλιν υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αντρέι Πλένκοβιτς πρωθυπουργός της Κροατίας, ο Νταβίντ Σασόλι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ντουμπράνβκα Σουίτσα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνη για το δημογραφικό και τη δημοκρατία στην ΕΕ και ο Αλεξάνταρ Βούσιτς πρωθυπουργός της Σερβίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική είναι διαχείριση και ηγεσία ταυτόχρονα, καθώς οι αντιπρόσωποι των πολιτών οφείλουν να φέρουν αποτελέσματα. «Ένας πολιτικός πρέπει να λέει την αλήθεια και να λαμβάνει περιστασιακά μη δημοφιλείς πολιτικές. Να κατανοεί τι είναι σημαντικό και να βλέπει και το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο όφελος». Κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν το 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε Αφγανούς πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την επανάληψη των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. «Εκπροσωπώ μια χώρα που υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και σημαντικών λαθών από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο έχουμε συμφωνήσει στη διαφύλαξη των συνόρων μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά παράλληλα πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές και σε όσους κερδίζουν από το δράμα ανθρώπων ότι δεν θα επαναλάβουν όσα έκαναν στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Όμως η Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο πλην του να ασκήσει στις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να υποδεχθούν και να κρατήσουν στην περιοχή τα προσφυγικά κύματα.

Λίγες ημέρες πριν, το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω έντονων διαφωνιών για την ενδεδειγμένη στάση της Ευρώπης. Σε μια επανέκδοση του ρόλου του το 2015, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί πρόσφυγες.

Απάντηση στον Κουρτς έδωσε ο παλαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης, ο Λουξεμβούργιος Γιαν Ασελμπορν, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Welt: «Ελπίζω να υπάρξει αντίσταση σε αυτά που λέει ο κ. Κουρτς από την Αυστρία και ο κ. Γιάνσα από τη Σλοβενία, οι οποίοι συμβαδίζουν σαφώς με τον Ορμπαν, τη Λεπέν και τον Σαλβίνι. Όλοι αυτοί απορρίπτουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη προς τον βασανισμένο λαό του Αφγανιστάν σε μια τόσο δραματική στιγμή. Χάνουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της Ε.Ε.».

Ο Ασελμπορν υπενθύμισε ότι πίσω από τη γενική ετικέτα «Αφγανοί» βρίσκονται «κορίτσια, γυναίκες, πρώην δικαστίνες, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα άτομα των οποίων η ζωή απειλείται» και πρότεινε να ανοίξει η Ευρώπη 40.000 έως 50.000 θέσεις μέσα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (Resettlement) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Έτσι, οι άνθρωποι θα έρθουν με ασφαλή και νόμιμο τρόπο», είπε ο Ασελμπορν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μάλλον δεν άκουσε τις προτάσεις περί ασφαλούς και νόμιμης διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου με τη βοήθεια του ΟΗΕ ή, αν τις άκουσε, τις εξίσωσε με το ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης του 2015. «Το να χρησιμοποιεί κανείς την τραγική κατάσταση στο Αφγανιστάν για φθηνό λαϊκισμό και να επαναλαμβάνει τυφλά τα λάθη του 2015 και του 2016 δεν μετατρέπει κάποιον σε καλό Ευρωπαίο», είπε ο Αυστριακός υπουργός. Κριτική ως προς τους αριθμούς που ανέφερε ο Ασελμπορν προήλθε και από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν είναι έξυπνο» να αναφερόμαστε σε αριθμούς, γιατί αυτό μπορεί να έλξει πρόσφυγες («pull factor»). Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε πάσης φύσεως κρησφύγετα στο εσωτερικό του Αφγανιστάν αναμένοντας τρόπο να διαφύγουν, ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσουν ή δεν θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες.

Η Σλοβενία, που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτό το εξάμηνο, ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί μόνο κάποιους Αφγανούς συνεργάτες της Ε.Ε. που τώρα βρίσκονται προσωρινά στην Ισπανία. Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει «να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν, να κινητοποιήσει πόρους, να προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπους πιο κοντά στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μειώσει τη δυνατότητα των διακινητών για μεγάλη κινητικότητα στα εξωτερικά μας σύνορα. Εν συνεχεία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε αυτούς που υπερασπίστηκαν εμάς στο Αφγανιστάν, αυτούς που υπερασπίστηκαν τις αξίες μας, αυτούς που τώρα απειλούνται».

Το έργο επαναλαμβάνεται πάλι: από τη μια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με κροκοδείλια δάκρυα συμπάσχουν για τους χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά και από την άλλη δεν τολμούν να λάβουν αποφασιστικά μέτρα προκειμένου η Ελλάδα και οι άλλες χώρες πρώτης εισόδου της ΕΕ να μην μετατραπούν ξανά σε αποθήκες ψυχών.

Είναι βέβαιον ότι η Ε.Ε. μέχρι και την τελευταία στιγμή θα κάνει ότι κοιμάται κι ότι δεν κατάλαβε τίποτα. Μετά, όταν το πρόβλημα φτάσει στο Αιγαίο θα τρέχει να χρηματοδοτεί ΜΚΟ που τόσο πολύ κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κλαίνε με μαύρο δάκρυ…











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες