Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι πληρώνουμε, τι γλιτώνουμε με τη "δεύτερη ευκαιρία"; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Νοεμβρίου 07, 2021

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι πληρώνουμε, τι γλιτώνουμε με τη "δεύτερη ευκαιρία";


Ανοιξε, Σάββατο 6/11 η πλατφόρμα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (https://tetragonika.govapp.gr/) και θα παραμείνει διαθέσιμη στους πολίτες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για την καταγραφή της ορθής επιφάνειας ακινήτων.
Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας αναπτύχθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, πριν λίγες εβδομάδες καταθέτοντας σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».
Σημείωσε ωστόσο, ότι «για να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων, που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή, και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος».
Τι αποφεύγεται και τι πληρώνεται;

Δηλαδή οι ιδιοκτήτες, αποφεύγοντας μεγάλες αναδρομικές επιβαρύνσεις για τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους, θα κληθούν να καταβάλουν μόνο τα ποσά εκείνα των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών. που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Υπενθυμίζεται, ότι π.χ. σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων θα πρέπει να δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά. Όμως έτσι και πριν την τελευταία νομοθετική παρεμβαση προβλέπονταν πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλόμενων τελών 12ετίας καθώς μετά την πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας, επανήλθαν οι ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Πλέον όμως μετά και τα νέα δεδομένα, μόλις γίνει δεκτή κάθε υποβληθείσα διορθωτική δήλωση, ο ιδιοκτήτης που την υπέβαλε θα πρέπει να πληρώσει τα ποσά του ΤΑΠ, των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, μόνο για τα χρονικά διαστήματα από 1-1-2020 και μετά, προσαυξημένα κατά 20% Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Η ΚΕΔΕ

Όπως, επίσης, με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας, δηλώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, οι πολίτες έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και με τον τρόπο αυτό, να γλυτώσουν από την καταβολή μεγάλων προσαυξήσεων.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Όσοι αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, «ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι Δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους», επισημαίνει η ΚΕΔΕ. Να σημειωθεί ότι με τις προηγούμενες δηλώσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά περίπου 150 εκατ. ετησίως θα πηγαίνουν στους ΟΤΑ ως έσοδα.
Το Ε9 και πληροφόρηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της εφαρμογής θα παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων όπως είναι καταχωρημένα στην ηλεκτρονική εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να διευκολύνονται οι πολίτες στη συμπλήρωση των δηλώσεων.

Στη συνέχει κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβληθεί, θα διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ, καθώς και των οφειλόμενων από 1-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προσαυξημένων κατά 20%. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού θα ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Ουσιαστικά, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς που έχει για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet να εισέρχεται και στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που θα δηλώνεται θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώνεται και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Επίσης η εφαρμογή πέρα από το ότι επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9), επικοινωνεί και με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για να αντλεί πληροφορίες για τους αριθμούς παροχής ρεύματος των δηλούμενων ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Σε 4 βήματα οι δηλώσεις

Για να εισέλθει κάποιος στην πλατφόρμα και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών θα απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα, τα οποία περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης με τους κωδικούς με τους κωδκούς TAXISnet για να καταγραφεί στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τπου ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που θα δηλώνεται θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Επιπλέον θα πρέπει να δηλώνεται και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες