Tεκμήρια διαβίωσης – Χωρίς απαλλαγές και εκπτώσεις για τα εισοδήματα του 2021 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2021

Tεκμήρια διαβίωσης – Χωρίς απαλλαγές και εκπτώσεις για τα εισοδήματα του 2021


Η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων  επανήλθε φέτος για τους φορολογούμενους.

Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα φετινά εισοδήματα σημειώνουν αρμόδιες πηγές καθώς όπως λένε δεν κρίνεται απαραίτητο με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ειδικά για το μέτρο των αποδείξεων αναφέρουν την αύξηση κατά 35% που καταγράφουν φέτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ωστόσο, κρατούν ανοιχτό το «παράθυρο» των παρεμβάσεων εάν τα στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει κίνδυνος  επιβαρύνσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους λόγω του lockdown που εφαρμόστηκε τους πρώτους μήνες του 2021. Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία  υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Με βάση πάντως τα σημερινά δεδομένα το σκηνικό για τα φετινά εισοδήματα διαμορφώνεται ως εξής:

 Αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο 33 ημερών για να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών και μέχρι 20.000 ευρώ.
Για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα τα καταφέρουν και θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων. 

Για φορολογούμενους με κατασχεμένους λογαριασμούς πλην του ακατάσχετου λογαριασμού το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ. Αν οι ηλεκτρονικές δαπάνες αφορούν πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια και υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%.

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης και σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όταν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Τεκμήρια διαβίωσης:  Επανήλθαν  σε πλήρη ισχύ για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι  δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματα τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2020 στη παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,8 εκατ. φορολογούμενοι.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες