Άμα κάποιος το παρατηρήσει, τα light προϊόντα εμφανίζονται όλο και λιγότερο στα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό, κάποια αναψυκτικά light εξαφανίστηκαν από τα ράφια. Ή τουλάχιστον, η λέξη αυτή εξαφανίστηκε από τις συσκευασίες τους.
Η τάση της εποχής θέλει τις εταιρείες αναψυκτικών να στρέφονται στο «χωρίς ζάχαρη» ή «zero sugar».
Αναψυκτικά light: Ποιος είναι ο λόγος που τα… εξαφάνισαν
Ο λόγος; Οι λέξεις «light» ή «διαίτης» («diet») δεν είναι καθόλου της μόδας ανάμεσα στις νεότερες γενιές των καταναλωτών και κυρίως τους Millennials και τους Gen Z-ers.
«Απλά η λέξη ‘diet’ δεν αρέσει στους πιο νέους ανθρώπους», λέει ο Greg Lyons, επικεφαλής marketing της PepsiCo Beverages North America. Η Pepsi άλλαξε το όνομα της Pepsi Max σε Pepsi Zero Sugar το 2016.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στο κοινό αυτό δεν αρέσουν τα αναψυκτικά χωρίς θερμίδες. Η αγορά των αναψυκτικών αυτών έχει γιγαντωθεί από τη δεκαετία του 1960, όταν καθιερώθηκε. Το 2020, στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των light αναψυκτικών άγγιξαν τα 11,2 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για μία πολύ μικρότερη αγορά από εκείνη των κανονικών αναψυκτικών, που έχει τζίρο 28,2 δισ. δολαρίων, όμως αναπτύσσεται γρηγορότερα. Οι πωλήσεις light αναψυκτικών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 19,5% από το 2018, την ώρα που τα κανονικά αναψυκτικά εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων κατά 8,4% την ίδια περίοδο.
Αναψυκτικά light: Πως άρχισαν τα light προϊόντα
Το Diet Rite, ένα ποτό χωρίς θερμίδες από την εταιρεία αναψυκτικών Royal Crown Cola, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1958 σαν μια επιλογή για τους διαβητικούς και άλλους καταναλωτές που έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης.
Αρχικά, μάλιστα, ήταν στο ράφι με τα φάρμακα και όχι με τα αναψυκτικά, όμως σύντομα και άλλες εταιρείες έβαλαν στο στόχαστρο το όλο και αυξανόμενο πλήθος των Αμερικανών που βρίσκονταν σε δίαιτα.
Έπειτα από την επιτυχία του Diet Rite, η Coca Cola κυκλοφόρησε το Tab το 1963 και η Pepsi την Diet Pepsi έναν χρόνο αργότερα. Το 1982 βγήκε και η Diet Coke.
Μάλιστα αρχικά, η Coca Cola είχε σκεφτεί να ονομάσει το προϊόν της «χωρίς ζάχαρη» («sugar free»), όμως φοβήθηκε ότι αυτό θα ήταν μία έμμεση επίθεση στο βασικό συστατικό του αναψυκτικού της.
Χρειάστηκε να περάσουν μερικές δεκαετίες για να επιστρέψει η Coca Cola στην ιδέα του sugar-free. Αυτή τη φορά στόχευε στο κοινό που έμοιαζε να αποφεύγει τα light προϊόντα της, δηλαδή τους άνδρες και τους νεότερους καταναλωτές. Έτσι το 2005, η Coca Cola κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ την Coke Zero, πιστεύοντας ότι οι άνδρες δεν ήθελαν να συνδεθούν με τη λέξη «light».
Σήμερα, καθώς η δίαιτες αποκτούν αρνητικό νόημα, οι εταιρείες αναψυκτικών προσπαθούν να αποσυνδεθούν από το «light» και το «diet». Με τον όρο «zero sugar» ελπίζουν να απευθυνθούν σε μία γενιά καταναλωτών που ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγεία και τον ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Όμως πλέον, αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από τα ανθρακούχα νερά.
Σούπερ μάρκετ: Οι αυξήσεις που έγιναν
Ειδικότερα, ανατιμήσεις στα λεγόμενα «ταχυκίνητα αγαθά» της τάξης του 2,1% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2020.
Ανατιμήσεις που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να ενταθούν στο τέλος του έτους, αλλά και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες είναι ακόμη μεγαλύτερες και δη σε αυτές που επιβαρύνουν περισσότερο τα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά.
Έτσι, στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις στο δεκάμηνο είναι της τάξης του 2,5%, ενώ στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς οι ανατιμήσεις είναι 5,5%. Μικρότερες, 0,9%, είναι οι ανατιμήσεις στα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.ά).
Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία της επιβάρυνσης ειδικά για τα φτωχότερα νοικοκυριά των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής αρκεί να δει τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι δαπάνες για είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχών νοικοκυριών, ενώ για τα μη φτωχά νοικοκυριά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,2%.
Οι ανατιμήσεις είναι αυτές στις οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και η αύξηση των εσόδων των σούπερ μάρκετ, καθώς είναι πολύ μικρή την ίδια ώρα η αύξηση του όγκου πωλήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI η αύξηση των πωλήσεων του κλάδου στο δεκάμηνο είναι 2,2%, ωστόσο η αύξηση του όγκου πωλήσεων είναι μόλις 0,1%, ενώ η αύξηση των τιμών ανά πωλούμενη μονάδα είναι 2,1%.
Από τον Αύγουστο, εξάλλου, οπότε ξεκίνησε να γίνονται πιο εμφανείς και στο περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς» οι ανατιμήσεις καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Έτσι, μετά από μία αύξηση 7% τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, τον Αύγουστο η αύξηση των πωλήσεων ήταν 5,2%, τον Σεπτέμβριο 3,6% και τον Οκτώβριο η αύξηση ήταν οριακή, 0,9%.
Σούπερ μάρκετ: Μειώνονται τα προϊόντα σε προσφορές
Τα στοιχεία της IRI δείχνουν την ίδια ώρα μείωση των προϊόντων που πωλούνται σε προσφορές – προωθητικές ενέργειες, κάτι που ίσως υποδηλώνει και την προσπάθεια προμηθευτών και λιανεμπόρων να περιορίσουν τις απώλειες που έχουν στα κέρδη τους λόγω του εξαιρετικά αυξημένου κόστους παραγωγής και λειτουργίας.
Στην κατηγορία των ειδών ατομικής υγιεινής και ομορφιάς το ποσοστό των πωλήσεων που προήλθε από τις προωθητικές ενέργειες ήταν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 33,9% έναντι 35,4% στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2020. Σε ολόκληρο δε το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37,9%. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού.
Οι πωλήσεις των προϊόντων σε προσφορά αποτελούν στο δεκάμηνο του 2021 το 26,3% του συνόλου των πωλήσεων στην κατηγορία έναντι 27,9% στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 και 29,2% σε ολόκληρο το έτος 2019. Στα τρόφιμα αντιθέτως καταγράφεται αύξηση στο 24,4% από 23,3% πέρυσι.
Βεβαίως, πέρυσι οι προωθητικές ενέργειες στην κατηγορία των τροφίμων είχαν μειωθεί πολύ, καθώς έτσι κι αλλιώς η ζήτηση ήταν εξαιρετικά αυξημένη, ειδικά πριν από τα δύο lockdown.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου