RWB: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος απαγωγέας δημοσιογράφων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2021

RWB: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος απαγωγέας δημοσιογράφων

 AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Ο οργανισμός Reporters Without Borders αποκάλυψε τους τρόπους που έχει βρει η Κίνα, ώστε να μεταδίδουν τα media μόνο ότι θέλει το κυβερνών κόμμα. Τονίζεται πως έχει χαθεί το δικαίωμα στην πληροφόρηση.
Ο διεθνής -μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός- οργανισμός Reporters Without Borders, που έχει ως στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος στο δικαίωμα της ελευθερίας της ενημέρωσης δημοσίευσε έκθεση κατά την οποία “η ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες έχει γίνει έγκλημα στην Κίνα και η παροχή πληροφοριών, ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα”, υπό την ηγεσία του Σι Τζινκπίνγκ (Xi Jinping).

Nα σημειωθεί εδώ πως στις 4/12 παρουσιάστηκε το "Δημοκρατία που λειτουργεί" σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Γραφείο Πληροφοριών του κρατικού συμβουλίου -στο Πεκίνο-, από τον αναπληρωτή υπουργό του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σου Λιν. Επρόκειτο για έκθεση που ετοίμασε η κυβέρνηση και στην οποία επικρίνεται δριμύτατα η αμερικανική δημοκρατία.
Όπως τονίζεται στην έκθεση του RWB -των 82 σελίδων που είναι το αποτέλεσμα έρευνας-, οι παραβάσεις της Κίνας εντάθηκαν "αφότου δεσμεύτηκε διεθνώς, να προφυλάξει την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης". Διαπιστώθηκε άνευ προηγουμένου εκστρατεία καταπίεσης, της οποίας ηγήθηκε το κυβερνών κόμμα. Στην εξέταση των τρόπων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν την καταστολή, διαπιστώθηκαν αυτά που ακολουθούν.

(*) Οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να είναι φερέφωνα της Κυβέρνησης. Αλλιώς δεν μπορούν να λάβουν ή/και να ανανεώσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες.

(*) Παρατηρήθηκε αύξηση εμποδίων, στον τρόπο που κάνει ένας δημοσιογράφος τη δουλειά του, από λογοκρισία, παρακολούθηση, αμειβόμενους προπαγανδιστές (είναι γνωστοί ως ο στρατός των 50 σεντ), αύξηση στις κρατήσεις χωρίς δίκη, τηλεοπτικές ομολογίες που έχουν εκβιαστεί και καθημερινές οδηγίες της Κυβέρνησης στα newsroom και τις άλλες πλατφόρμες. Όποιος εξακολουθεί να αντιστέκεται, κατηγορείται για κατασκοπία και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.

(*) Έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία 'εκπαίδευσης' των δημοσιογράφων, που είναι ετήσια και διαρκεί 90 ώρες. Επικεντρώνεται στο σκεπτικό του Τζινκπίνγκ. Οι μετέχοντες 'κατεβάζουν' την εφαρμογή προπαγάνδας “Study Xi” (δηλαδή, μελετήστε τον Σι -Τζινκπίνγκ). Σύμφωνα με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, το app μπορεί να επιτρέψει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων -και πληροφοριών από το μικρόφωνο της συσκευής.

(*) Ο Covid-19 χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να αυξηθεί περαιτέρω η καταπίεση, με τουλάχιστον 10 δημοσιογράφους να συλλαμβάνονται, γιατί ενημέρωσαν το κοινό για την κρίση στο Wuhan στο ξέσπασμα της πανδημίας. Δυο εξ αυτών παραμένουν μέχρι σήμερα στη φυλακή.

(*) Ό,τι γίνεται στο Σιντζιάνγκ και αφορά τους Ουιγούρους δεν μεταδίδεται. Όποιος το κάνει, συλλαμβάνεται -με 71 Ουιγούρους δημοσιογράφους να είναι υπό κράτηση.

(*) Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο απαγωγέα δημοσιογράφων της γης. Τουλάχιστον 127 κρατούνται αυτήν την στιγμή, καθώς τόλμησαν να ασχοληθούν με 'ευαίσθητο' θέμα ή να δημοσιεύσουν λογοκριμένες πληροφορίες. Στη φυλακή η κακομεταχείριση είναι δεδομένη. Καταλήγουν εκεί, χωρίς δίκη.

(*) Oι ξένοι ανταποκριτές είναι ανεπιθύμητοι. Ο τρόπος που έχει η κυβέρνηση να εκφοβίζει τους ξένους δημοσιογράφους που είναι στην Κίνα, βασίζεται στην παρακολούθηση και τον εκβιασμό για να εγκριθεί η βίζα τους. Δεκαοκτώ υποχρεώθηκαν σε έξοδο από τη χώρα το 2020. Τρεις που είναι κινεζικής καταγωγής, είναι στη φυλακή, κατηγορούμενη για κατασκοπεία. Ο οργανισμός Reporters Without Borders διαπίστωσε και ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τις πρεσβείες ως εργαλείο εναντίον της ελευθερίας της πληροφόρησης.

(*) Τα media του Χονγκ Κονγκ φημίζονταν για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης έως το 2020 που έφτασε έως εκεί το κυβερνών κόμμα (επέβαλε τον Νόμο Εθνικής Ασφαλείας που είναι εσκεμμένα ασφαής) και για αρχή έκανε εφόδους σε newsrooms και συλλήψεις. Επίσης, δεν υπήρχαν συνέπειες για τη χρήση της αστυνομικής βίας εις βάρος δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες