Ουίνστον Τσόρτσιλ: Τι έμαθαν οι Βρετανοί 50 χρόνια μετά την κηδεία του και εξοργίστηκαν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2022

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Τι έμαθαν οι Βρετανοί 50 χρόνια μετά την κηδεία του και εξοργίστηκαν


Μια μέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιανουαρίου του 1965 ο εμβληματικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ άφησε την τελευταία του πνοή. Στις 30 Ιανουαρίου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του.


Όσοι έζησαν από κοντά την συγκινητική τελετή θυμούνται ακόμα και μιλούν με δέος για ένα γεγονός: Οι ψηλοί γερανοί παραπλεύρως του Τάμεση έσκυψαν ευλαβικά να προσκυνήσουν…

Οι γερανοί «γονατίζουν» για να περάσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. /copyright Ap Photos

Ένας σπουδαίος άνδρας της Μεγάλης Βρετανίας δεν ήταν πια στη ζωή. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αποχωρούσε στην αγκαλιά της Ιστορίας…
Πέρα όμως από τον σεβασμό για τον νεκρό, που η φυγή του σήμαινε το τέλος μιας μεγάλης εποχής για τους Βρετανούς, υπάρχει η πραγματική ιστορία για τους γερανούς του Τάμεση.

Το φέρετρο με τη σορό του Ουίνστον Τσόρτσιλ έπλεε πάνω σε μια λέμβο στον ποταμό του Λονδίνου με προορισμό τον σταθμό Waterloo και από εκεί με τρένο θα ταξίδευε στον οικογενειακό τάφο, στη γενέτειρά του Τσόρτσιλ στο Blenheim Palace. Ως σιωπηλός φόρος τιμής για τον Πατέρα της Νίκης, είχε αποφασιστεί να χαμηλώσουν οι γερανοί που βρίσκονταν παράπλευρα του ποταμού. Η εικόνα έχει γίνει, με το πέρασμα των χρόνων, μια από τις πιο εμβληματικές από την κηδεία του Τσόρτσιλ, όμως υπάρχει στην όλη υπόθεση ένα μυστικό: Οι εργάτες – γερανοδηγοί που χαμήλωσαν τα υπερμεγέθη μηχανήματά τους, είχαν υποχρεωθεί και πολλοί από αυτούς «δωροδοκηθεί» για να ανέβουν στους γερανούς και να κατεβάσουν τις αρπάγες τους.


Ο Τσόρτσιλ ήταν μισητός για πολλούς εργάτες και για κανένα λόγο δεν θα τον τιμούσαν στην εξόδιο ακολουθία του. Για κανέναν; Για το χρήμα θα το έκαναν! Ο Τζον Λιντς, ένας γερανοδηγός που δούλευε στο λιμάνι το 1965, εξήγησε ότι, οι σοσιαλιστές λιμενεργάτες δεν αγαπούσαν τον Τσόρτσιλ και πληρώθηκαν για να χειριστούν τους γερανούς την ημέρα της κηδείας του! «Οι λιμενεργάτες δεν συμπαθούσαν τον Τσόρτσιλ. Και μιλάω για τους περισσότερους. Όταν τους ζητήθηκε να το κάνουν δυσφόρησαν και πολλοί είπαν «όχι». Πληρώθηκαν για να το κάνουν. Δεν δουλεύαμε Σάββατο απόγευμα, αν δεν ήταν η κηδεία δεν θα ήμασταν εκεί», είπε ο Λιντς.

Οι τηλεθεατές αγανάκτησαν!

Όταν προβλήθηκε, το 2015, το ντοκιμαντέρ BBC1 «Churchill: The Nation's Farewell», με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από τον θάνατο του Τσόρτσιλ, εκδηλώθηκε αγανάκτηση και οργή από τους θεατές όταν άκουσαν για την πληρωμή των γερανοδηγών. Μάλιστα πολλοί τηλεφώνησαν στον τηλεοπτικό σταθμό για να διαμαρτυρηθούν! Περισσότεροι όμως ήταν εκείνοι που επαίνεσαν το BBC για το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του.


Ένας ιστορικός, ο Γκάι Γουόλτερς πήρε θέση: «Οι λιμενεργάτες εκείνη την εποχή ήταν μια ομάδα σκληροπυρηνικών σοσιαλιστών που σίγουρα δεν θα ήταν όλοι τους και οι φανατικότεροι θαυμαστές ενός πρώην πρωθυπουργού των Τόρις»... Του Τσόρτσιλ σίγουρα δεν του κάηκε καρφί για του ςγερανούς και τους εργάτες τους. Άλλωστε οι τελευταίες κουβέντες του, πριν χαθεί για πάντα στην αιώνια σιωπή, ήταν: «Τα βαρέθηκα όλα αυτά»!

Ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στις 12 Ιανουαρίου του 1965 και κατέληξε δυο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου, ημερομηνία που - ας σημειωθεί - έχουν πεθάνει ο νικητής του Βατερλό, Δούκας του Ουέλιγκντον, ο σπουδαίος πολιτικός και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γουίλιαμ Γλάδστον και ο πατέρας του Τσόρτσιλ, Ράντολφ Χένρυ Σπένσερ!











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες