Τέλη κυκλοφορίας: H προθεσμία για την πληρωμή - Τι ισχύει με ψηφιακή κατάθεση πινακίδων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 03, 2022

Τέλη κυκλοφορίας: H προθεσμία για την πληρωμή - Τι ισχύει με ψηφιακή κατάθεση πινακίδων


Έως 28 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε δίμηνη παράταση. Εάν όμως δεν πληρώσουν τον φόρο μέχρι τότε, θα έρθουν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Σημειώνεται ότι έως την ίδια ημερομηνία παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής σειράς τροποποιητικών δηλώσεων, αναδρομικών και ανείσπρακτων αποδοχών προηγούμενων ετών.


Οι ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι δεν θέλουν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας καθώς δεν έχουν σκοπό να τα μετακινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μπορούν να θέσουν τα οχήματα σε ακινησία ηλεκτρονικά. Μάλιστα δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες από το όχημα αλλά να δηλώσουν τον χώρο στάθμευσης για όσο χρόνο το όχημα μένει σε ακινησία.


Ωστόσο, εάν κάποιο πολίτης πιαστεί να κυκλοφορεί με το όχημα το οποίο έχει δηλώσει σε ακινησία θα κληθεί να πληρώσει βαριά καμπάνα. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή ακινησία

Για τη ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για να θέσετε το αυτοκίνητο σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet. Στη συνέχεια:
Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.


2. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.


3. Η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:
Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
Πλειστηριασμού του οχήματος
Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).


4. Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.


5. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχο.

Τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:
ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.


Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία. Μάλιστα με αφορμή ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί προς την ΑΑΔΕ, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ έχει δηλωθεί ακινησία του οχήματος, πηγές προσκείμενες στην ΑΑΔΕ δήλωσαν ότι «εάν έχει δηλωθεί το όχημά εμπρόθεσμα σε ακινησία, ο ιδιοκτήτης να αγνοήσει το ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας. Το ειδοποιητήριο αναρτάται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, μόνο στην περίπτωση που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην άρση της ακινησίας».

Πώς γίνεται η πληρωμή

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση του barcode για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω τράπεζας ή το QR code για να πληρώσουν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο επιλογές:

Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:
πληροφορίες για τα οχήματά τους,
τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,
τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος
πιθανή οφειλή για τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους 2016.

Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:
να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,
να άρουν την ψηφιακή ακινησία,
να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Τέλη κυκλοφορίας 2022 στο myCar

Oι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων». Εναλλακτικά μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για πρόσβαση στα τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς taxis εδώ. Από εκεί μπορεί να γίνει η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας του 2022.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες