ΠΕΣΥ Αττικής: Αντιδράσεις για προμήθεια rapid tests 600.000 ευρώ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιανουαρίου 20, 2022

ΠΕΣΥ Αττικής: Αντιδράσεις για προμήθεια rapid tests 600.000 ευρώ


Αντιδράσεις για προμήθεια rapid tests 600.000 ευρώ
Αντιδράσεις από την πλευρά σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, προκάλεσε η εισήγηση της περιφερειακής αρχής Αττικής για την έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης προϋπολογισμού 600.000 ευρώ για την αγορά rapid test.

Η εισήγηση που κατατέθηκε χαρακτηρίστηκε «ελλιπής» και δεν περιλάμβανε κάτι άλλο πέρα από το προς έγκριση ποσό. Όταν ρωτήθηκαν τα αρμόδια στελέχη για το πόσα τεστ θα περιλαμβάνει η προμήθεια, εκτίμησαν ότι μπορεί να αγοραστούν 200.000 έως 250.000 τεστ, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή μονάδας θα κυμανθεί μεταξύ 2,4 ευρώ και 3 ευρώ. Όλα αυτά, όπως τόνισαν αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι, τη στιγμή που τα φαρμακεία προμηθεύονται (αγοράζοντας μερικές εκατοντάδες και όχι εκατοντάδες χιλιάδες τεστ) rapid test με τιμή μονάδας περίπου 1,5 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αντιπολίτευσης, μια τέτοιου μεγέθους προμήθεια μπορεί να «ρίξει» την τιμή μονάδας ακόμα και στο 1 ευρώ.

Πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νίκος Πέππας, υποστήριξε ότι το περιφερειακό συμβούλιο εγκρίνει μόνο τη σκοπιμότητα της δαπάνης και όλα τα υπόλοιπα (τελική ποσότητα, συνολικό κόστος, τιμή μονάδος κ.λπ.) θα διευκρινιστούν στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία θα καταλήξει η προμήθεια. Πάντως, επικαλούμενος τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στην Περιφέρεια Αττικής για προμήθειες με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, ουσιαστικά απέκλεισε την διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας και προέκρινε την επιλογή αναδόχου με απευθείας ανάθεση.

Λογική του τύπου «ότι κάτσει» καταλόγισε στην περιφερειακή αρχή του Γιώργου Πατούλη ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της Ρένας Δούρου, Σπύρος Αγγέλης, σύμφωνα με τον οποίο η Περιφερειακή αρχή Πατούλη στερείται οργάνωσης σε ανάλογα θέματα. «Ακόμα και μια καλή ιδέα να έχετε, την εφαρμόζετε λάθος», είπε χαρακτηριστικά.


Πολλοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θύμισαν και την προμήθεια rapid tests από την Περιφέρεια Αττικής πέρυσι τέτοια εποχή, με κόστος ανά τεμάχιο τα 9,3 ευρώ. Είχαν αγοραστεί 107.000 τεστς κινεζικής παραγωγής, σε τιμή σχεδόν τετραπλάσια από αυτή που συναντούσε τότε κανείς στην αγορά και τα 15.000 έμειναν αδιάθετα, όπως παραδέχθηκε σήμερα η περιφερειακή αρχή Αττικής. Με αυτό το δεδομένο, αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι και από τη νέα, μεγαλύτερη προμήθεια, πολλά τεστ θα μείνουν και πάλι αχρησιμοποίητα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή Αττικής, τα rapid tests που θα αγοραστούν θα γίνουν στο γενικό πληθυσμό, σε κεντρικά σημεία δήμων, αλλά και στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γιάννης Κεχρής, υποστήριξε πριν ολοκληρωθεί η –συνολικής διάρκειας 2,5 ωρών- συζήτηση, ότι η προμήθεια θα περιλαμβάνει και self tests που θα δοθούν δωρεάν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες