Προσωπικά δεδομένα: 1 στους 2 Έλληνες δίνει στοιχεία, όπως email και κινητό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022

Προσωπικά δεδομένα: 1 στους 2 Έλληνες δίνει στοιχεία, όπως email και κινητό


Ανησυχούν μεν, όταν μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, ωστόσο, θα επέτρεπαν σε ένα σύστημα τεχνολογίας να παρακολουθεί τις κινήσεις τους με κάποια ανταλλάγματα. Αποκαλυπτική για τη στάση των Ελλήνων, όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα, είναι τα αποτελέσματα νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari/YouGov.
Το 1/3 των Ελλήνων θα επέτρεπε την ψηφιακή παρακολούθηση των κινήσεων του με αντάλλαγμα μια έκπτωση ή μια προσφορά. Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις στους πέντε Έλληνες ανησυχούν πολύ ή αρκετά για τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν τα μοιράζονται. Για την ακρίβεια, το 40% απαντά ότι ανησυχεί αρκετά, το 20% ότι ανησυχεί πολύ, ενώ ένας στους τέσσερις απαντά “ούτε ναι, ούτε όχι”. Υπάρχει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 16%, που μάλλον είναι αδιάφορο για τη χρήση των προσωπικών του δεδομένων, αφού απαντά ότι δεν ανησυχεί καθόλου.
Όπως δείχνει η έρευνα, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι κάτοικοι της περιφέρειας είναι εκείνοι που ανησυχούν λίγο περισσότερο, όταν μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία.
Ποια προσωπικά δεδομένα όμως είναι αυτά που μοιράζονται πιο πρόθυμα οι Έλληνες; Email, όνομα, ημερομηνία γέννησης και αριθμός κινητού είναι τα στοιχεία που δέχονται να μοιραστούν περίπου ο ένας στους δύο Έλληνες.

Τι μοιράζονται πιο δύσκολα

Στην ερώτηση ποια προσωπικά τους στοιχεία μοιράζονται πιο εύκολα, το 61% απαντά το email, το 54% το όνομα, το 49% την ημερομηνία γέννησης και το 43% τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
Πολύ λιγότεροι Έλληνες δηλώνουν προθυμία για να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία, όπως τη διεύθυνση τους, το σταθερό τους τηλέφωνο ή το ιστορικό των τοποθεσιών που έχουν επισκεφθεί.
Στην ερώτηση αν θα μοιράζονταν τη διεύθυνση τους θετικά απαντά μόνο το 29%, ενώ για τον αριθμό του σταθερού τηλεφώνου θετική απάντηση δίνει μόνο το 16%. Το 15% λέει ότι θα μοιραζόταν το ιστορικό των αναζητήσεων του στο Διαδίκτυο (search), το 14% το ιστορικό της online περιήγησης του και το 13% δηλώνει ότι θα έδινε τους ηχητικούς διαλόγους του.
Πιο επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες όταν καλούνται να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικό ιστορικό (7%), οικονομικές πληροφορίες (6%) και οικογενειακό ιστορικό (5%), ενώ ένα 6% απαντά ότι δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα.

Ψηφιακή παρακολούθηση

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα της έρευνας είναι εάν οι Έλληνες θα επέτρεπαν στην τεχνολογία να παρακολουθεί τις κινήσεις τους και υπό ποιες προϋποθέσεις. Όταν, λοιπόν, η τεχνολογία, τους ζητά να επιτρέψουν την παρακολούθηση ή το ιστορικό της πλοήγησης τους, οι δύο στους τρεις Έλληνες ανταποκρίνονται επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις.
Το 18% απαντά ότι θα απέρριπτε ένα τέτοιο αίτημα, το 17% απαντά “εξαρτάται τι έχω να κερδίσω”, το 6% δηλώνει ότι “επιτρέπει πάντα” και το 59% “πότε ναι, πότε όχι”.
Συχνότερες από τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα επέτρεπαν την ψηφιακή παρακολούθηση είναι: η αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, το κατέβασμα ενός λογισμικού, ή την υπόσχεση μιας πιο προσωποποιημένης εξυπηρέτησης.
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες