Σημάδια κατάρρευσης της ρωσικής «αρκούδας» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022

Σημάδια κατάρρευσης της ρωσικής «αρκούδας»


Ο πόλεμος γκρέμισε το ρωσικό ρούβλι! Μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων από την πλευρά της Δύσης, το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση χάνοντας το 30% της αξίας του. Οι μηχανισμοί σταθεροποίησης βοήθησαν να διορθώσει επιστρέφοντας αργότερα στο 28%. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε στα 107,2 ρούβλια/ευρώ και στα 95,46 ρούβλια/δολάριο. Η απάντηση από τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα ήταν η εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων, με υπερδιπλασιασμό στο 20% από 9,5%.

Ασφάλιστρα κινδύνου

«Εκρηξη» τιμών στα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ρωσικά ομόλογα, μετά τις κυρώσεις. Το κόστος ασφάλισης του κρατικού χρέους της χώρας αυξήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ, με τα CDS του 5ετούς ομολόγου 10 εκατ. δολαρίων να φτάνουν τα 4 εκατ. δολάρια προκαταβολικά και 100.000 δολάρια ετησίως! Πρόκειται για ποσά που δείχνουν πιθανότητα πτώχευσης στο 56%. Σύμφωνα με την ICE Data Services, τον κύριο οίκο εκκαθάρισης για τα ευρωπαϊκά CDS, η τιμή της προστασίας δεν αναγράφεται επισήμως σε μονάδες βάσης, καθώς οι πωλητές επιθυμούν πληρωμή εκ των προτέρων. Ενδειξη ότι θεωρούν μία αθέτηση πληρωμών πολύ πιθανή.

Αναταραχή στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα έφερε η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να απαγορευτούν τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα και τα εμβάσματα από Ρώσους πολίτες εκτός της χώρας. Η απόφαση έχει ισχύ από σήμερα (1η Μαρτίου) και σύμφωνα με το Κρεμλίνο είναι η πρώτη απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νομοσχέδιο που προβλέπει ότι όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να πουλήσουν το 80% των εσόδων τους από forex, από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Ελβετία – Γαλλία 

Ακόμα και η Ελβετία υιοθετεί τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις κατά Πούτιν, Λαβρόφ και του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Ιγνάσιο Κασίς, πρόκειται για «μεγάλης έκτασης μέτρο που λαμβάνει η χώρα» και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας «λαμβάνει αυτή την απόφαση καταδικάζοντας την εισβολή, με αναλογικό τρόπο».

Το Παρίσι αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που βρίσκονται στο στόχαστρων των κυρώσεων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό ΛεΜερ, το μέτρο θα αφορά κινητή και ακίνητη περιουσία Ρώσων που θα μπουν σε μία νέα λίστα προσώπων που καταρτίζεται με βάση «την εγγύτητα των σχέσεών τους με τα πρόσωπα που αφορούν οι κυρώσεις». Ηδη, με αναρτήσεις στο twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ από σήμερα η απόφαση για αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα επικοινωνίας SWIFT. «Ενισχύουμε την απάντησή μας καλώντας τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λογοδοτήσουν για την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Οι νέες κυρώσεις μας θα βλάψουν τον πολεμικό και προπαγανδιστικό τους μηχανισμό και θα έχουν διαβρωτικό αντίκτυπο στις οικονομίες τους. Θα χρηματοδοτήσουμε επίσης την αγορά και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία», αναφέρεται στα σχετικά μηνύματα.

Αθήνα

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85% στις 891,58 μονάδες, ενώ είχε μεγάλη διακύμανση από το -0,94% των 918,58 μονάδων έως το βαθύ κόκκινο του -5,30% και των 878,08 μονάδων. Ο τζίρος έφτασε τα 276,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 157,7 εκατ. τεμάχια.

Κίνδυνος πτώχευσης για  τη Sberbank στην Ευρώπη 

Το πρωί της Δευτέρας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Sberbank Europe, θυγατρική της ρωσικής Sberbank, η οποία ανήκει στο ρωσικό Δημόσιο, πτωχεύει ή πιθανόν να πτωχεύσει μαζί με τις μονάδες της στην Κροατία και τη Σλοβενία. Στο τέλος του 2021, η τράπεζα διέθετε 13,6 δισ. ευρώ σε ενεργητικό. Η Φρανκφούρτη έλαβε προληπτικά μέτρα κατά της τράπεζας και των θυγατρικών της, αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαπίστωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η τράπεζα μπορεί να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, μόλις έγιναν γνωστές οι κυρώσεις, οι καταθέτες έτρεξαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Συγκεκριμένα, «παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της φήμης των γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της».









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες