Έξαρση της γρίπης στην Ευρώπη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 15, 2022

Έξαρση της γρίπης στην Ευρώπη


Εκτεταμένη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, με τα ποσοστά θετικότητας να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε τουλάχιστον δέκα χώρες.

Πρόκειται για νέα έξαρση μετά το προηγούμενο επιδημικό κύμα στα μέσα του Ιανουαρίου, με το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή οξείας αναπνευστικής νόσου να ανεβαίνει πάνω από το 14%. Σημειώνεται ότι το επιδημικό όριο για την Ευρώπη βρίσκεται στο 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την εβδομάδα από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου, ευρεία διάδοση της γρίπης ανέφερε η Εσθονία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Επίσης, υψηλά ποσοστά θετικότητας καταγράφηκαν στη Σλοβενία (61%), στη Δανία (52%), στην Ουγγαρία (47%), στη Γαλλία (46%), στο Λουξεμβούργο (41%), στη Νορβηγία (31%), στην Ισπανία (28%), στην Ελβετία (11%), στη Μολδαβία (10%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στη Σκωτία (10%).

Οι τύποι του ιού της γρίπης που έχουν ανιχνευθεί είναι ο Α και ο Β, με το στέλεχος A(H3) να επικρατεί σε όλες τις χώρες. Επίσης, έχουν καταγραφεί περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, κάποια εκ των οποίων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στην Ελλάδα, δεν έχει φανεί ακόμα το επιδημικό κύμα της Ευρώπης. Η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 2022, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 14 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 1 από νοσοκομείο και 13 από τα δίκτυα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Τα 3 (21,4%) από αυτά, ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 3 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Από την αρχή της περιόδου της εποχικής γρίπης, έχουν ελεγχθεί συνολικά 352 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 77 από νοσοκομεία και 275 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 7 (2%) ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 7 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες