Αξέχαστη πρωταπριλιάτικη φάρσα με συγκομιδή σπαγγέτι από το BBC - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 01, 2022

Αξέχαστη πρωταπριλιάτικη φάρσα με συγκομιδή σπαγγέτι από το BBC


Αρχίζουμε από μερικά δεδομένα. Το χιούμορ κάνει καλό. Το καλοστημένο χιούμορ ακόμα μεγαλύτερο καλό. Όλα όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια δεν έχουν ίχνος ψέματος. Μπορεί να αναφέρονται σε ψέματα αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά. Κάτι σαν τα αληθινά ψέματα ένα πράγμα. Η πρωταπριλιά άλλωστε προσφέρεται και για χιούμορ και για ψέματα αλλά και για επικές φάρσες όπως αυτή που σκάρωσε μια ημέρα σαν σήμερα την 1η Απριλίου 1957 το BBC με τη... συγκομιδή σπαγγέτι από τα μακαρονόδεντρα της Ιταλίας!

Πώς και πότε καθιερώθηκαν τα ψέματα την πρωταπριλιά
Τα πρωταπριλιάτικα ψέματα είναι κατι σαν... παγκόσμιο έθιμο! Τα αθώα ψέματα και οι επικές φάρσες δίνουν και πα'ιρνουν ημέρες σαν τη σημερινή. Πότε όμως ξεκίνησε όλο αυτό; Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν πως το παγκόσμιο αυτό έθιμο έχει τις ρίζες τους στους αρχαίους Κέλτες οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν. Αυτό έχει επικρατήσει ως η απαρχή του πρωταπριλιάτικου εθίμου. Τώρα αν είναι αλήθεια ή ψέματα θα σας γελάσουμε...

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά, λέγοντάς τους ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Στον Ελλάδικό χώρο, φαίνεται πως υπήρχε το πρωταπριλιάτικο έθιμο από την εποχή των Σταυροφοριών. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας και ιδιαίτερα στην πολιτική. Όχι! Εντάξει. Αυτό ήταν ψέμα. Μεγάλο ψέμα.


Ακόμα και σήμερα, πάντως, σε κάποιες περιοχές της χώρας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Αλλού πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Ακόμα, το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Η συγκομιδή σπαγγέτι από τα μακαρονόδεντρα της Ιταλίας
Στο παιχνίδι με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα γρήγορα μπήκαν και τα ΜΜΕ τα οποία ούτως ή άλλως έχουν μια έφεση. Όχι! Εντάξει. Και αυτό ψέμα είναι. Είναι κάτι σαν έθιμο, πλέον, σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη τα ΜΜΕ τη συγκεκριμένη ημέρα τα σκάρωνουν αθώα ψέματα για να ξεγελάσουν τους αναγνώστες τους. Μόνο, όμως, τη συγκεκριμένη ημέρα. Καμία άλλη. Εννοείται αυτό. Κάπως έτσι φτάσαμε στην 1η Απριλίου του 1957 όπου το BBC σκάρωσε αυτή που έχει επικρατήσει ως επικότερη πρωταπριλιάτικη φάρσα όλων των εποχών.


Ιθύνων νους του αστείου ο εικονολήπτης της εκπομπής Panorama, Charles de Jaeger, ο οποίος θυμήθηκε πως οι δάσκαλοι στο σχολείο του όταν ήθελαν να κατσαδιάσουν τους μαθητές τους έλεγαν πως είναι τόσο ανόητοι που, αν τους έλεγαν ότι τα μακαρόνια μεγάλωναν στα δέντρα, θα το πίστευαν.

Ο ρεπόρτερ του Panorama Michael Peacock είπε στο BBC το 2014 πως έδωσε στον de Jaeger προϋπολογισμό 100 λιρών και τον έστειλε να κάνει το «θέμα». Το ρεπορτάζ έγινε πιο πιστευτό με τη φωνή του σεβαστού ραδιοτηλεοπτικού παραγωγού Richard Dimbleby. Κάποιες σκηνές γυρίστηκαν στο εργοστάσιο (τώρα κλειστό) Pasta Foods στο London Road, στο St Albans, στο Hertfordshire και σε ένα ξενοδοχείο στην Castagnola της Ελβετίας.

Ανήμερα της πρωταπριλιάς, λοιπόν, η εκπομπή «Panorama» του BBC, μετέδωσε ένα video τριών λεπτών, στο οποίο παρουσίαζε μια οικογένεια στην νότια Ιταλία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει μακαρόνια!



Από την ώρα εκείνη και μετά έγινε χαμός, καθώς το 1957 οι Βρετανοί δεν είχαν το βιοτικό επίπεδο που απέκτησαν τα επόμενα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι δεν είχαν δει ούτε πώς είναι τα μακαρόνια από κοντά, μιας και τα σπαγγέτι εκείνη την εποχή ήταν είδος… πολυτελείας! Για πολλές ημέρες μετά την φάρσα, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε «σπάσει» από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια, με το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής να έχει φτάσει τα 8 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το BBC τους απαντούσε να «τοποθετήσουν ένα κλαδάκι από σπαγγέτι σε μια σάλτσα ντομάτας και να ελπίζουν για το καλύτερο».








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες