Χαστούκι στην Τουρκία: Η Ελλάδα την διώχνει από την άσκηση Tiger Meet - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 28, 2022

Χαστούκι στην Τουρκία: Η Ελλάδα την διώχνει από την άσκηση Tiger Meet


Επικίνδυνα κλιμακώθηκε η ένταση στα ελληνοτουρκικά, μετά τις ακραίες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και το συνεχές μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, χθες Τετάρτη.

Η πρακτική της Άγκυρας, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, που μετά το διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της γείτονος, ανακοίνωσε πως ακυρώνει την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση «Tiger Meet» που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet» η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

Θυμίζουμε πως η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο
Η Τουρκία δεν σταμάτησε ούτε το βράδυ τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις, με ζεύγος τουρκικών μαχητικών να προχωρά σε υπερπτήσεις στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Μάλιστα, η υπερπτήση πάνω από τα Ίμια μόνο… τυχαία δεν είναι από πλευράς Τουρκίας, αφού έγινε μετά την απόφαση της Αθήνας να «πετάξει» εκτός άσκησης «Tiger Meet» την γειτονική χώρα, ενώ συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1996 και την κρίση των Ιμίων.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια. Στις 20.28 οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια.

Πάνω από 120 παραβιάσεις σε μια μόλις μέρα
Συνολικά οι Τούρκοι πραγματοποίησαν σήμερα (27/04) 126 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 85 να γίνονται από τα τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα έξι ήταν οπλισμένα.

Τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν άφησαν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.

Είναι προφανές ωστόσο πως η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες