Air Condition στο αυτοκίνητο: Γιατί πρέπει να το κλείσω πριν φθάσω στον προορισμό μου; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 28, 2022

Air Condition στο αυτοκίνητο: Γιατί πρέπει να το κλείσω πριν φθάσω στον προορισμό μου;


Οι υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου για μέγιστη απόδοση;

Ο ανθρώπινος οργανισμός νοιώθει ευχάριστα σε ένα συγκεκριμένο φάσμα θερμοκρασίας και δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε ακραίες συνθήκες κρύου ή ζέστης. Για αυτό και τον χειμώνα ντυνόμαστε βαριά και ενεργοποιούμε τα θερμαντικά μέσα, ενώ το καλοκαίρι φοράμε κάτι ελαφρύ και θέτουμε σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού.

Με δεδομένο ότι το σύστημα κλιματισμού του αυτοκίνητου μας παίρνει ενέργεια από τον κινητήρα, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί και η αυτονομία θα μειωθεί, με το κόστος ανά χιλιόμετρο και τις εκπομπές ρύπων να αυξάνονται. Η διαφορά στην κατανάλωση με την χρήση του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου μας δεν είναι μεγάλη, αλλά αθροιστικά και με την πάροδο του χρόνου αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Θα έχετε διαβάσει σίγουρα πολλές συμβουλές και κόλπα που αφορούν την σωστή χρήση του συστήματος κλιματισμού ενός αυτοκίνητου, όπως για παράδειγμα να εισέρχεται φρέσκος αέρας από τα παράθυρα όταν κινείστε με χαμηλή ταχύτητα ή να τα κλείνετε όταν κινείστε στον αυτοκινητόδρομο για μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση.

Υπάρχει όμως μια συμβουλή για την χρήση του συστήματος κλιματισμού που σίγουρα διαφεύγει από αρκετούς οδηγούς. Και αυτή είναι να το απενεργοποιείται πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα να λειτουργεί ο κλιματισμός μέχρι την ώρα που θα τραβήξετε χειρόφρενο, διατηρώντας το αυτοκίνητό σας δροσερό αφότου έχετε απομακρυνθεί. Είναι προτιμότερο δηλαδή να απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό μερικά λεπτά πριν ολοκληρώσετε την διαδρομή σας για να εξοικονομήσετε λίγο καύσιμο. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο τον έχετε εσείς για το πότε θα κλείσετε τον κλιματισμό και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που το καθορίζουν, όπως για παράδειγμα μια μέρα με καύσωνα.

Ακόμα, ένα από τα δευτερεύοντα οφέλη αυτής της τεχνικής για τον οδηγό και τους επιβάτες είναι ότι κάνει πιο ομαλή την μετάβαση από την κλιματιζόμενη καμπίνα του αυτοκινήτου στο εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του θερμικού σοκ που θα υποβληθεί ο οργανισμός σας.

Τέλος, η απενεργοποίηση του συστήματος κλιματισμού με ταυτόχρονη διατήρηση της χρήσης του ανεμιστήρα λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, θα βοηθήσει τους αεραγωγούς να “στεγνώσουν”, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να δημιουργηθούν επιβλαβή βακτήρια.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες