Ένοπλες Δυνάμεις: «Παγίδες» σε όλο το Αιγαίο για τα τουρκικά αεροσκάφη - Δείτε τι τους περιμένει - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαΐου 03, 2022

Ένοπλες Δυνάμεις: «Παγίδες» σε όλο το Αιγαίο για τα τουρκικά αεροσκάφη - Δείτε τι τους περιμένει


Μήνυμα πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο χωρίς να αντιδρά, στέλνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα απέναντι στις κινήσεις της γείτονος.

Μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων της Τετάρτης του Πάσχα (27/04), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε εντολή να τεθεί άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας η αεράμυνα της χώρας, «κλειδώνοντας» στο στόχαστρο κάθε αεροσκάφος που θα μπαίνει στο Αρχιπέλαγος χωρίς σχέδιο πτήσης.

Από την περασμένη Πέμπτη (28/04), οι Τούρκοι δεν έχουν στείλει μαχητικά στο Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι κάθε στιγμή θα είναι υποψήφιοι στόχοι για κατάρρευση. Για το λόγο αυτό άρχισαν να στέλνουν για τις ανόητες παραβιάσεις τον πιο εύκολο στόχο, τα τουρκικά UAV. Μάλιστα, ένα μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Τουρκίας τύπου ΑΝΚΑ πραγματοποίησε στις 30 Απριλίου και υπερπτήση πάνω από την Παναγιά. Τρεις φορές πέταξε πάνω από το νησί του ανατολικού Αιγαίου, στις 16.25, στις 16.34 και στις 16.38 στα 14.000 πόδια.

Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι δοκιμάζουν πλέον και τα όρια υπομονής των στελεχών της αεράμυνας, μιας και το σύνολο των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι ενεργοποιημένο στο πλαίσιο έκτακτης άσκησης που εξήγγειλε το ΓΕΕΘΑ, αναζητώντας μια αφορμή για να ξεσπάσει ακόμα και «θερμό» επεισόδιο.

Όσο για το ποια συστήματα της ελληνικής αεράμυνας έχουν ενεργοποιηθεί, μιλάμε για το σύνολο των οπλικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Συγκεκριμένα:

PATRIOT

Το σύστημα PATRIOT είναι αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
το Ραντάρ (Radar Set)
το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations)

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.



Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

S-300 PMU1

Το σύστημα Κ/Β S-300 PMU1 είναι ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2000.

Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.



Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα).

ΒΕΛΟΣ

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.



Έχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων, και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (τέσσερα (4) με βλήματα και δύο (2) με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 ΚΜ με 4 ΚΜ αντίστοιχα).

Crotale NG/GR

Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης Α/Φ και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.



Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

TOR M1

Το σύστημα TOR-M1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2001.

Είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.



Το σύστημα έχει ενσωματωμένα το Radar έρευνας με εμβέλεια 25χλμ, το Radar/TV CAMERA εγκλωβισμού με εμβέλεια 25χλμ και το σύστημα εκτόξευσης με δύο POD των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστο.

SΤINGER

Το STINGER είναι ένα φορητό όπλο αεράμυνας (MANPAD), Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής κατασκευής. Είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση Α/Φ ή ελικοπτέρων ιπταμένων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη.



Το σύστημα εγκλωβίζει τους στόχους μέσω IR All Aspect Seeker, και επιτυγχάνει την καταστροφή τους με την πρόσκρουση σ’ αυτούς.

RΗΕΙΝΜΕΤΑLL

Το αντιαεροπορικό πυροβόλο MK 20-MOD.RH είναι όπλο Γερμανικής κατασκευής. Η ταχυβολία του όπλου και η ακρίβεια βολής, επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων.

Το δραστικό βεληνεκές για εναέριους στόχους ανέρχεται στα 1,2 χλμ μέτρα ενώ για επίγειους στόχους ανέρχεται στα 2,5 χλμ.



Το σκοπευτικό του όπλου διαθέτει υπολογιστή ο οποίος τροφοδοτείται, κατά προσέγγιση, με τα στοιχεία του στόχου (απόσταση – ταχύτητα) από τον χειριστή του όπλου.

OSA-ΑΚ

Το Α/Α Σύστημα K/B “OSA-ΑΚ” είναι Ρώσικης κατασκευής.

Το 1992 με βάση τη συνθήκη CFE συγκροτήθηκε μία (1) Μοίρα με την παραλαβή από την πρώην Ανατολική Γερμανία του Α/Α οπλικού συστήματος K/B “OSA-AK”.

Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά Α/Φ και Ε/Π που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.




Πώς θα αντιμετωπιστούν τα τουρκικά UAV'S

Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πολύ εύκολος στόχος για κάθε επίγειο, πλωτό και εναέριο οπλικό σύστημα της χώρας μας, μιας και η ταχύτητά τους είναι πολύ μικρή, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται και ανησυχεί για τις νέες πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος και αναζητά λύσεις που θα αποτρέπουν άμεσα και αποτελεσματικά την είσοδο των τουρκικών UAV’s.

Σαφώς και τα τουρκικά drones δεν είναι οπλισμένα πτητικά μέσα, σε αντίθεση με τα τουρκικά μαχητικά τα οποία μπαίνουν οπλισμένα και απαιτούνται επικίνδυνες αναχαιτίσεις και αερομαχίες, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα αφήσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα να εισβάλλουν ανενόχλητα στο Αιγαίο.

Η ελληνική αεράμυνα έχει πολλαπλές βαθμίδες αντίδρασης και μπορεί να εντοπίσει κάθε είδους απειλή, ειδικά εισβολείς με τόσο μικρή ταχύτητα. Εντούτοις, είναι προφανές πως πρέπει να κινηθεί με πιο ταχείς ρυθμούς στην εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Μέχρι τότε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επεξεργάζονται σχέδια και τρόπους αποτελεσματικής ανάσχεσης της απειλής των τουρκικών drones χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψή τους. Ο λόγος; Μια τέτοια κίνηση θα έδινε την αφορμή που αναζητά εδώ και καιρό η Τουρκία για να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και στη συνέχεια να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέτοντας τις παράλογες απαιτήσεις της. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζουν αυτό και είναι βέβαιο πως δεν θα πέσουν στην παγίδα.








Πηγή


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες