Λευκοτσικνιάς: Τι είναι το σπάνιο πτηνό που εμφανίστηκε στο Ναύπλιο - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 09, 2023

Λευκοτσικνιάς: Τι είναι το σπάνιο πτηνό που εμφανίστηκε στο Ναύπλιο

 (Βασίλης Παπαδόπουλος-Eurokinissi)


Ένας πανέμορφος λευκοτσικνιάς εμφανίστηκε σε λίμνη του Ναυπλίου. Τι είναι το εντυπωσιακό πτηνό.Ένας λευκοτσικνιάς έκανε την εμφάνισή του την Πέμπτη (9/11) στον υγροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου. Πρόκειται για ένα παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Ερωδιιδών, από τα μοναδικά είδη ερωδιών που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.

Η ονομασία του “λευκοτσικνιάς” ή “χιονάτη” υποδηλώνει το λευκό χρώμα του.
Τι είναι ο λευκοτσικνιάς

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μούστου, ο λευκοτσικνιάς είναι ένας μεσαίου μεγέθους ερωδιός με μήκος σώματος να φτάνει ή τα 65 εκατοστά,, άνοιγμα φτερών κοντά στα 105 εκατοστά και βάρος που δεν ξεπερνά τα 600 γραμμάρια.

Έχει ολόλευκα φτερά, μαύρα πόδια με έντονα κίτρινα δάχτυλα και μπλε-γκρι/μαύρο ράμφος. Στον αυχένα εμφανίζονται δύο λεπτά επιμηκυμένα φτερά που αποτελούν και το γαμήλιο πτέρωμα του λευκοτσικνιά. Λευκό χρώμα έχει και ένας άλλος ερωδιός, ο αργυροτσικνιάς, ο οποίος όμως είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, με κίτρινο/μαύρο ράμφος και χωρίς τα χαρακτηριστικά επιμηκυμένα φτερά του αυχένα.


Διαβιεί σε υγροτοπικά οικοσυστήματα όπως λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια και εκβολές, κ.λπ. με πολύ ρηχά νερά και υγρά λιβάδια ενώ τρέφεται με ψάρια, αμφίβια και ασπόνδυλα. Η κυνηγετική τεχνική του είναι, είτε παθητική με ενέδρευση σε σχεδόν πλήρη ακινησία του σε νερά κατάλληλου βάθους παραμονεύοντας το απρόσεκτο θήραμα, είτε ενεργητική κουνώντας τον πυθμένα με το ένα πόδι του αναγκάζοντας το θήραμα να αποκαλυφθεί. Συχνά σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό ατόμων συγκεντρώνονται σε ομάδες και τρέφονται μαζί.

Ο λευκοτσικνιάς απολαμβάνει επαρκούς προστασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, περιλαμβανόμενος σε πλήθος συμβάσεων, συνθηκών και νόμων. Στις άμεσες απειλές περιλαμβάνεται η λαθροθηρία, παρόλα αυτά οι έμμεσες είναι οι πιο σημαντικές απειλές εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι βιότοποι που διαβιεί. Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υγροτόπων, η υποβάθμιση της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων και η μείωση του αριθμού των ψαριών και αμφιβίων σε αυτά δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον του λευκοτσικνιά αν οι πιέσεις εξακολουθήσουν να υφίστανται.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες