Νέο νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές σε προσλήψεις, ωράρια και συμβάσεις – Καταργούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, έρχονται συμβάσεις λίγων ημερών και «δοκιμαστική» εργασία.
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου. Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να εξισορροπήσει την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων με την εισαγωγή περισσότερων ευέλικτων μορφών εργασίας, ψηφιακών διαδικασιών και ελαστικότερων όρων απασχόλησης.
Εργασία: Ψηφιακές προσλήψεις και αποχωρήσεις με ένα «κλικ»
Το πιο καινοτόμο στοιχείο του νομοσχεδίου αφορά την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης και αποχώρησης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν αυθημερόν εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποδέχονται τους όρους εργασίας μέσω εφαρμογής στο κινητό τους. Αντίστοιχα, η αποχώρηση θα γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς να απαιτείται η 10ήμερη αναμονή που ισχύει σήμερα για να θεωρηθεί η απουσία ως παραίτηση.
Εβδομαδιαία ευελιξία στο ωράριο
Μια άλλη σημαντική καινοτομία είναι η δυνατότητα εβδομαδιαίας διευθέτησης του ωραρίου εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, να αυξομειώνουν τις ώρες απασχόλησης εντός της εβδομάδας. Για παράδειγμα, μπορούν να συμφωνούν σε εργασία 10 ωρών για τρεις ημέρες και μειωμένο ωράριο τις υπόλοιπες δύο, διατηρώντας τον μέσο όρο στις 40 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς μεταβολή στις αποδοχές.
Καταργήσεις εντύπων και «νεκρός χρόνος» στην κάρτα εργασίας
Το νέο πλαίσιο απλοποιεί σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Καταργούνται το βιβλίο αδειών, τα έντυπα για εκτός έδρας εργασία και οι καταστάσεις προσωπικού. Όλες οι κινήσεις θα καταγράφονται ψηφιακά μέσω της Κάρτας Εργασίας. Εισάγεται, επίσης, η έννοια του «νεκρού χρόνου» 10 λεπτών για την προσέλευση και αποχώρηση, ώστε να μην καταγράφεται κάθε μικρή καθυστέρηση ή πρόωρη αποχώρηση.
Εργασία: Επαναφορά συμβάσεων «μηδενικών ωρών» και νέες μορφές απασχόλησης
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να ενεργοποιήσει και τις ήδη θεσμοθετημένες αλλά μη εφαρμοζόμενες συμβάσεις «μηδενικών ωρών». Αυτές θα αφορούν εργαζόμενους σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση, και θα καλύπτουν προσωρινές ανάγκες διάρκειας 1-3 ημερών.
Επιπλέον, εισάγεται το δικαίωμα δοκιμαστικής πρόσληψης διάρκειας έξι μηνών, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης έως 13 ώρες ημερησίως σε διαφορετικούς εργοδότες.
Αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και τις εξαιρέσεις
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων:Μειώνεται το απαιτούμενο ποσοστό εκπροσώπησης των εργοδοτών για τη σύναψη και την επέκτασή τους, πιθανότατα στο 40%.
Διευρύνονται τα κριτήρια εξαίρεσης από τις μισθολογικές αυξήσεις για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Αλλάζουν οι όροι ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη η κήρυξη μιας σύμβασης ως «γενικώς υποχρεωτικής».
Συνεργασίες εντός ομίλων και εσωτερικές μετακινήσεις
Δίνεται επίσης η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης εντός του ομίλου.
Θεωρητικά το νέο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το εργασιακό τοπίο, εστιάζοντας στην ευελιξία, την ταχύτητα και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Παρά τις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους είναι προφανές πως δεν λείπουν οι προβληματισμοί για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.TROMAKTIKO.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου